У смт Веселе в Запорізькій області звели надзвичайно красиву дерев’яну церкву. Храм знаходиться на вулиці Центральній, навпроти пам’ятника ліквідаторам-чорнобильцям.

Храм побудував місцевий житель Юрій Пазенко, повідомляє видання “Индустриальное Запорожье”.

Про враження від церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ розповіла на своїй сторінці у соцмережах тревел-блогерка Олеся Савченко. Нижче подаємо розповідь блогерки у повному обсязі.

“Вашим дітям дуже пощастило!” – сказала нам жінка в церковній лавці, яка була більше схожа на ресепшн…

“Ось як виглядає сучасна церква”, – промайнуло в моїй голові і ми невпевнено зробили крок в церковний двір, пообіцявши продавчині в крамниці встигнути до закриття.

Занадто порожньо і, навіть для мого внутрішнього педанта, занадто чисто…

Це почуття незатишності дуже швидко пройшло, змінившись якимось іншим, незрозумілим для мене і новим відчуттям.

Злегка потемнілий за десятиліття, зруб церкви чимось нагадував своїми скошеними стінами казкову хатинку з помпезними сходами, що ведуть до входу; пухнасті зелені хвойні дерева навколо ніяково перегукуються з акуратно підв’язаним на задньому дворі виноградником, і все та ж пустота… немов ми потрапили в якесь сонне царство.

“Можливо, так виглядає рай?” – зловила я себе на думці, намагаючись зловити на вітрі хустку, яка злетила з голови…

І всередині церкви все якось по-іншому, зовсім не так, як ми звикли бачити в кам’яних будівлях… Якось по-домашньому затишно і так по-українськи…

Ця церква настільки мені здалася незвичайною, можливо, в деяких моментах, навіть дивною, але не менш вражаючою і прекрасною.

“Я пам’ятник собі воздвиг нерукотворний,/ до нього не заросте народна стежка” – окинувши, наостанок, поглядом, подумалося мені про цю дивовижну церкву, побудовану місцевим жителем, Юрієм Пазенком, 2010 року.

І нехай я не сильно набожна, але заради цього рукотворного дива, безумовно, варто було здолати весь наш шлях.

“А дітям-то чому пощастило”‘ – йдучи, запитала я.

– Тому що вони мають можливість побачити свою країну!



Я посміхнулася і дозволила собі погодитися.

Виходячи, знову зловила себе на думці: “Ось воно, умиротворення!”.

Довідка.

Релігійна громада Покрови Пресвятої Богородиці Запорізької єпархії ПЦУ була створена 05.01.2001 р. До травня 2020-го, коли парафія переєструвала статут, вона належала УПЦ Київського Патріархату. Настоятель храму – о. Василь Квашко.

Джерело: Духовний фронт України

Comments are closed.