Про фотографії Успенської церкви села Низкиничі, зроблені 1936 року,  в

 нині зберігаються у Державному архіві Волинської області.

На них зображенні бароковий іконостас, барельєфи із родовими гербами Адама Кисіля та дерев’яний амвон.

Світлини опублікував Юрій Велінець у Facebook-спільноті “Нововолинськ Інфо”.

Автор зазначає, що такі пам’ятки архітектури, як: бароковий іконостас, барельєфи із родовими гербами Адама Кисіля, дерев’яний амвон було знищено в 1987-1994 роках, коли Низкиницька парафія була парафією сучасного намісника Києво-Печерської лаври РПЦвУ Павла Лебедя.

“Причинами такого злодіяння стало невідповідність вигляду інтер’єру церкви, зокрема іконостасу канонам Російської Церкви”, – йдеться у дописі.

Царські ворота іконостасу зберігаються в Нововолинському міському історичному музеї і потребують реставрації. Місце знаходження решти елементів іконостасу невідоме.

Публікацію Юрія Велінця прокоментував священник з Нововолинська Віктор Мартиненко.

“Смію зауважити, – герби та іконостас ніяк не суперечили традиціям Російської Церкви – вони не вписувалися в уявлення про прекрасне випускника Луцького технікуму радянської торгівлі – отця Павла Лебедя”, – написав священник.

Отець Віктор додав, що “у списку знищених пам’яток мала би бути і дзвіниця 17 ст., яку я особисто (за що отримав перші прокльони) спас від спалення”.

Як відомо, митрополит РПЦвУ Павло Лебідь отримав призвісько “Паша-Мерседес” у зв’язку з маркою його авта, через яке він неодноразово встрягав у скандали. Так, 2011 року журналіст телеканалу “1 + 1” Михайло Ткач намагався зняти сюжет про “Мерседес” митрополита Павла і будівництво на території лаври кафе, однак, намісник забороняв журналістам знімати на території монастиря і погрожував розбити камеру. У відповідь на запитання про автомобіль Павло почав ображати журналістів, називаючи їх “душевнохворими”, “невеждами”, погрожував Божим судом, передає Прямий.

24 вересня 2012 року владика Павло після запитання про “шикарні авта батюшок” накинувся на журналістку телеканалу видання “Корресподент” Ксенію Карпенко, заломив їй руки і забрав її мобільний телефон, на який записувався коментар. Пізніше він заявив, що “шавка”-журналіст вкусила його за палець і розбила ногу.

28 липня 2015 року його водій за кермом Mercedes-Benz S-класу відмовився виконати наказ поліцейського в Києві після порушення правил дорожнього руху.

Comments are closed.