Максим Вертюк розповів для газети «Сіверщини» про боротьбу за Українську церкву в смт. Парафіївка Чернігівської області. Авторська орфографія збережена.

«З таких невеликих, але принципових перемог і складається перемога загальна, перемога незалежної України. А тепер по суті справи.

Перемога над структурою фсб в Україні – московським патріархатом. У селища Парафіївка, що на Чернігівщині, за кошти місцевого мецената була збудована нова церква – Свято-Миколаївська. Релігійна громада селища прийняла рішення приєднатися до Єдиної Помісної Православної Церкви України (ПЦУ).

15 місяців боротьби, неймовірних зусиль багатьох людей, в своїй країні, за свою Українську Церкву. ПОПРИ ШАЛЕНИЙ СПРОТИВ ФСБ-МП, змогли зробити все, щоби ця історична подія – перша на Чернігівщині – відбулася.

Звершилося. 14 вересня 2020 року було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі релігійну громаду Української православної церкви смт Парафіївка Ічнянського району (ідентифікаційний код юр. особи – 26407590).

У зв’язку з війною, яку розпочала московія із захопленням Криму та Донбасу, на релігійному фронті так само ведеться ідеологічна війна. Елементом гібридної війни є структура фсб, яка давно інтегрована в тіло України. Справжня назва її – рпц в Україні, але для московії дуже важлива офіційно зареєстроване найменування «Українська православна церква». А яка ж вона українська? Мова там не державна, патріарх там кирило гундяєв, Небесну Сотню не поминали, не вшановували; тих, хто віддав життя за Україну у неоголошеній російсько-українській війні, не відспівували, а захисників називали «братовбивцями», зберігали (зберігають?) зброю для московитів…

У боротьбі проти церкви-окупанта на боці проросійських сил виступають і українські чиновники. Не відверто з портретом кирила й триколором, але послідовно і наполегливо.

Приклади? Та будь ласка. Законом передбачено до 90 днів на реєстрацію статуту. Департамент культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА тримає на розгляді статут 89 днів і в останній день повертає, знайшовши якусь незначну помилку.

У московському патріархаті йде залякування, шантаж, підкуп попів, які хочуть приєднатися до ПЦУ. За гроші «оброблених меценатів» московські попи наймають автобуси тітушні для залякування та фізичних погроз розправи з релігійними громадами, які прийняли рішення про перехід до ПЦУ.

Все це було і в історії про приєднання релігійної громади с.Парафіївка до Православної церкви України. Поки владні структури неохоче допомагають в таких державотворчих процесах як розширення Православної церкви України, бійці московсько-української війни, волонтери, прості люди, яким болить за Україну, відстоюють, виборюють, вимолюють процеси переходу громад до ПЦУ».

Comments are closed.