19 вересня у Києві відбулося урочисте відкриття фонтана зі скульптурною композицією “Архангел Михаїл — охоронець Києва”, розташованого у парку “Володимирська гірка”, поруч із Михайлівським Золотоверхим монастирем Православної Церкви України.

Захід, організований з ініціативи київського мера Віталія Кличка, зібрав представників місцевої влади, представників громади, творців проєкту, меценатів, духовенство. У ньому взяли участь Предстоятель ПЦУ Епіфаній, голова РПЦвУ (УПЦ МП) Онуфрій, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах та інші представники ВРЦіРО.

Під час виступу Кличко розповів про історію вшанування архистратига Михаїла в різних конфесіях і релігіях, зазначивши, що його постать є особливо близькою для мешканців Києва і Київської області, оскільки архангел Михаїл від часу київського князя Всеволода був проголошений покровителем Києва, передає пресслужба УГКЦ.

Мер наголосив, що на скульптурній композиції представлені київські пагорби, а на них — зображення святинь і храмів “майже всіх конфесій, представлених у Києві”. Водночас міський голова висловив вдячність усім тим, хто і сьогодні захищає нашу Батьківщину від зовнішнього агресора, а також усім мешканцям столиці, які своєю працею роблять внесок у розбудову Києва.

Своєю чергою митрополит Київський Епіфаній, який зараз є головуючим у ВРЦіРО, подякував усім, хто долучився до зведення цієї прекрасної скульптури, передає пресслужба ПЦУ.

“Цей добрий задум, який втілений в життя, буде прикрашати й духовно збагачувати нашу столицю. Символічно, що на цій сфері під архангелом Михаїлом зображені наші древні святині: Свята Софія Київська, Михайлівський Золотоверхий монастир, Києво-Печерська лавра і Видубицький монастир, які засвідчують, що ми маємо тисячолітню історію і що наша Українська держава й наша Українська Церква справді мають древнє історичне коріння”, –  сказав митрополит Епіфаній.

Окрім того, митрополит висловив побажання про те, щоби з допомогою Божою неоголошена війна на Сході України незабаром завершилася нашою перемогою, було повернено окупований Крим та подолано пандемію небезпечної коронавірусної хвороби.

Також на заході виступили представники громади, які символізують захист Батьківщини і її столиці від різного роду загроз і небезпек: воїн-захисник, лікарка Олександрівської лікарні та працівник рятувальної служби Києва.

На завершення Київський міський голова Віталій Кличко разом із меценатами вручили представникам Церков і релігійних організацій копії щойно відкритої скульптурної композиції, на якій, поміж іншими святинями, є зображення храму Української Греко-Католицької Церкви на Аскольдовій могилі.

На думку Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ Богдана Дзюраха, і сама подія відкриття скульптурної композиції “Архангел Михаїл — охоронець Києва”, і вручення її копії представникам різних конфесій має глибоке символічне значення. Адже Архангел Михаїл в історії спасіння виконує подвійне завдання: він є посередником між Богом і людьми, об’являючи останнім Божу волю, а з іншого боку — він даний Богом віруючим людям як помічник і провідник у їхньому духовному змаганні між силами добра і зла, світла і темряви, яке постійно ведеться у людському серці.

Тож постать архистратига Михаїла — чи то у вигляді ікони, чи у вигляді якогось іншого зображення — повинна бути перед очима в кожного провідника громади чи церковної спільноти, щоб пригадувати про Боже турботливе і повне любові владарювання над людством та про верховенство Божого закону у особистому і суспільному житті, яке є джерелом справжнього розквіту народу, громади і кожної людини зокрема, зауважили у пресслужбі УГКЦ.

“Я б дуже бажав, щоб ця скульптурна композиція не просто стала окрасою нашої столиці, але щоб вона стала місцем молитовної призадуми і зустрічі із Тим, хто є найважливішим у нашому житті, живою проповіддю, яка закликатиме до глибшої віри в Бога і до особистої відповідальності за втілення в життя Божих життєдайних заповідей. Бо лиш за такої умови заступництво архистратига Михаїла над нашою столицею і її мешканцями принесе усім нам благодать і благословення Боже”, — зазначив владика Богдан.

Comments are closed.