Архієпископ Тернопільский та Кременецький ПЦУ Нестор розповів в інтерв’ю Релігійній правді, що у його єпархії небагато московських парафій, однак у Волинській частині єпархії є великий форпост – Почаївська лавра, яка серйозно впливає на навколишні села.

“І навіть коли почався перехід парафій з Московського Патріархату до нас, то найважче йшли процеси на Кременеччині, яка перебуває ближче до Почаїва”, – розповів архієпископ.

Він підтвердив, що Почаїв має вплив на всі сторони життя і управління містом. “Його в Росії справедливо називають “градообразующим предприятием”, – зауважив владика.

Якщо говорити окремо про священників РПЦвУ (УМЦ ПМ), тут ситуації різні, каже архієпископ Нестор.

“Деякі відверто ворожі, а деякі непогано спілкуються. Але всі вони залишаються під впливом ідеологічної машини Почаївської лаври. Як правило, всі вони є випускниками Почаївської семінарії, де виховуються так, щоб не стільки було знань, скільки було вірності Російській Церкві. Ми маємо результат: з тих майже сорока парафій, які перейшли з Московського Патріархату, з вірянами перейшов тільки один священник. Був ще один, який спочатку перейшов, потім повернувся, він, на жаль, помер від коронавірусу”, – розповів владика.

Повний текст інтерв’ю з архієпископом Нестором читайте за посиланням: “УПЦ МП люди не потрібні, вони готові до того, щоб храм був порожній”.

Comments are closed.