Під час Об’єднавчого собору до самого моменту голосування та оголошення результату про обрання митрополита Епіфанія в його учасників був страх, що хтось спробує зірвати цей процес. Про це розповів у ексклюзивному інтерв’ю РП архієпископ Тернопільский та Кременецький ПЦУ Нестор.

“Це був момент, коли виник конфлікт між патріархом Філаретом та Луцьким владикою Михаїлом. Коли владика Михаїл не хотів знімати кандидатуру на пост предстоятеля, а патріарх Філарет підтримував митрополита Епіфанія. Тоді в цей момент президент покликав на розмову Філарета і Михаїла. А ми молилися, щоб переговори були успішні. Після кількох хвилин прийшов Михаїл і сказав, що знімає кандидатуру”, – ділиться архієпископ.

За його словами, учасники собору розуміли, що це велика відповідальність, думали, як знайти правильне рішення, щоб було на користь Церкви.

“Це було величезне переживання, ми покладали надію на Бога, щоб він скерував нас на правильний шлях, звичайно, до самого моменту голосування та оголошення результату про обрання митрополита Епіфанія був страх, що хтось спробує зірвати цей процес.

Це було дуже виснажливо. Навіть коли це все закінчилося, коли ми поїхали на вечерю, а це була єдина повноцінна трапеза, ніхто не хотів їсти, було відчуття, що ми на стику реального та нереального. Здається, що кожен задавав собі питання: невже це сталося, невже ми маємо визнану Церкву? Бо всі розуміли, що і в Патріарха є своє бачення. Ми не знали, на які кроки зважиться Московський Патріархат. Ми розуміли, що в цей час, який залишився до отримання Томосу, теж можуть відбутися різні процеси. Але було відчуття, що все. Сталося. Ми відновили єдність з Матір’ю-Церквою”, – зазначив владика Нестор.

Повний текст інтерв’ю з архієпископом Нестором читайте за посиланням: “УПЦ МП люди не потрібні, вони готові до того, щоб храм був порожній”.

Comments are closed.