Митрополит Бориспільський і Броварський, керуючий справами Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) Антоній Паканич аргументує рядками з Євангелія діяльність своєї релігійної організації, яку вони називають “миротворчістю”.

“Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться” (Мф. 5, 9). Розмірковуючи над цими словами Євангелія, святитель Іоанн Златоуст зазначив: “Тут Христос не тільки засуджує взаємне незгоду і ненависть людей між собою, але вимагає ще більш, – саме того, щоб ми примиряли незгоди та інших; і знову представляє також духовну нагороду. Яку ж? “Бо вони синами Божими назвуться”, оскільки і справа Єдинородного Сина Божого полягала в тому, щоб з’єднати розділене і примирити ворогуюче”, – цитує Паканича проросійське видання vesti.ua.

Митрополит РПЦвУ наголошує, що з цього тлумачення витікає, що миротворчість – це не тільки дотримання заповітами Господа, а й обов’язок, яку Він на нас покладає.

“Виходячи з цього, активний рух до миру не можна загнати в рамки будь-яких політичних чи ідеологічних цілей. Він набагато вищий і чистіший від будь-яких тимчасових програм, гасел або концепцій. І тому звинувачення Церкви в тому, що її прагнення до миру є частиною якоїсь політичної гри можна уподібнити, наприклад, нічим не обгрунтованій і абсурдній позиції бачити в словах Євангелія про миротворців якесь політичне замовлення”, – заявив Паканич.

Він також наголосив, що “пропаганду війни” потрібно залишити в минулому.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данилов попередив організаторів так званих “мирних форумів”, які насправді є антиукраїнськими, про кримінальну відповідальність.

І дійсно, під час форуму “Люди миру”, організованому РПЦвУ в Святогірській лаврі, очільник Російської Церкви в Україні Онуфрій закликав “шукати спільну мову” з бойовиками і прощати їх заради миру.

Зауважимо також, що ця діяльність, яку в РПЦвУ називають “миротворчою”, насправді є прямим потуранням бойовикам – порушникам закону, які посягали на територіальну цілісність країни, утримували людей у катівнях і жорстоко вбивали їх.

Закликаючи “не мститися” бойовикам, митрополит Онуфрій по суті наділяє українське законодавство людськими якостями, які не притаманні правовому документу: кримінальний кодекс не може нікому мститися, він просто має діяти однаково для всіх громадян України.

Ймовірно, що бойовики і терористи, які порушували закони України, були свідомі цього.

Тож українські християни, звісно, мають у своїй душі велику силу любові, щоб пробачити злочинців, однак, це не звільняє порушників від відповідальності за свої діяння за законом, який є безпристрасним і не може нікому “мститися”.

Comments are closed.