Участь священнослужителів РПЦ в Україні (УПЦ МП) як кандидатів на місцевих виборах становить загрозу для національної безпеки України, оскільки у разі їхнього обрання, ідеї федералізації та “русского міра” будуть просувати вже не просто священники, а законно обрані представники українського народу.

Про це у коментарі виданню Guildhall екс-радник голови СБУ Ярослав Антоняк.

“І РПЦ і УМЦ МП курируються ФСБ Росії і участь їхніх представників як кандидатів на місцевих виборах становить загрозу для національної безпеки України у декількох аспектах. Перший – це наповнення органів місцевого самоврядування агентами впливу або безпосередньо офіцерами російських спецслужб. Друге – використання Росією безпосереднього впливу цих служителів, оскільки до сьогоднішнього дня вони мають авторитет серед українського населення і своєї пастви, що сприятиме просуванню певних політичних сил”, – заявив він.

Колишній радник голови СБУ Ярослав Антоняк

“Мета такої участі у політичному процесі – подальше просування “русского міра” в Україні, який вже буде говорити не просто голосами вірян або релігійної організації, а буде говорити голосами органів місцевого самоврядування, що представляє набагато більшу небезпеку, ніж коли про це говорять просто священнослужителі УПЦ МП. Загроза, яку нам вдалося відвернути 2014 року у вигляді параду федералізації, залишається актуальною і сьогодні про цю федералізації, про захист російськомовного населення, про утиск православних будуть говорити законно обрані представники місцевих громад. У цьому і полягає найбільша небезпека”, – зазначив Ярослав Антоняк.

“Ситуація з місцевими виборами і активна участь представників РПЦ у виборах як кандидатів, заходи, які вони проводять по типу того, що проходитиме у Святогірську під назвою “Люди миру”, – все це буде направлено на вибори й агітацію за окремі політичні сили. РНБО мав би не просто висловлювати стурбованість, а приймати конкретні рішення на своїх засіданнях і представляти їх конкретним правоохоронним органам як обов’язкові до виконання”, – підсумував екс-радник голови СБУ.

Як повідомлялось раніше, 21 вересня у Святогірській лаврі, яка переховувала бойовиків на Донбасі, відбувся форум “Люди миру”, організований представниками РПЦвУ.

Перед тим секретар РНБО Олексій Данилов попередив організаторів так званих “мирних форумів”, які насправді є антиукраїнськими, про кримінальну відповідальність.

Очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій звернувся до учасників форуму і закликав “шукати спільну мову” з бойовиками і прощати їх заради миру.

Пізніше митрополит РПЦвУ Антоній Паканич аргументував “миротворчу” діяльність рядками з Євангелія, мовляв, миротворчість – це не тільки дотримання заповітами Господа, а й обов’язок, яку Він на нас покладає.

Зауважимо, що діяльність, яку в РПЦвУ називають “миротворчою”, насправді є прямим потуранням бойовикам – порушникам закону, які посягали на територіальну цілісність країни, утримували людей у катівнях і жорстоко вбивали їх.

Закликаючи “не мститися” бойовикам, митрополит Онуфрій по суті наділяє українське законодавство людськими якостями, які не притаманні правовому документу: кримінальний кодекс не може нікому мститися, він просто має діяти однаково для всіх громадян України.

Ймовірно, що бойовики і терористи, які порушували закони України, були свідомі цього.

Тож українські християни, звісно, мають у своїй душі велику силу любові, щоб пробачити злочинців, однак, це не звільняє порушників від відповідальності за свої діяння за законом, який є безпристрасним і не може нікому “мститися”.

Comments are closed.