На форумі “Люди миру” в Свято-Успенській Святогірській лаврі УПЦ МП у Донецькій області українських військових звинуватили в мародерстві під час визволення Донбасу.

Із такою промовою за всіма традиціями кремлівських пропагандистів виступила одна з речниць, заявивши, що ЗСУ “звільнили їх від усього”.

На цей виступ звернув увагу офіцер ЗС, полковник Анатолій Штефан (Штірліц), опублікувавши цей фрагмент у своєму Telegram-каналі, передає Обозреватель.


“Ми всі говоримо, що нас звільнили від усього. Мені було, знаєте, дуже прикро, українською сказати, дивитися: коли звільнявся дім, туди заходив український солдат і виносили все”, – сказала жінка.

Вона стверджує, що на шевроні військового нібито бачила напис “Рабовласник”.

Жінка додала, що хоче миру, а також повернутися в свій будинок, якого її нібито позбавили.

“Якщо так подобається нас звільняти, або, як вони кажуть, звільняти Україну, нехай кожен зайде в свій, свій (!) будинок, викопає окоп, сяде з автоматом і звільняє нашу Україну”, – сказала парафіянка.

“Дайте мені жити в своєму домі. Я нікого не чіпала, ми ні з ким не воювали. Ми тільки хочемо миру”, – підсумувала вона.

Полковник АнатолійШтенфан такпрокоментував ці заяви: “Частина виступу з форуму “Люди миру” у Святогірську. Російської агресії, як і російських військ, немає, дискредитація воїнів Збройних Сил України. Всі меседжі і наративи Кремля в дії. І це не окупована територія”.

Нагадаємо, що 21 вересня РПЦвУ провела у Святогірській лаврі форум “Люди миру”.

Як підготовка, так і сам проєкт проросійського спрямування супроводжувався численними скандалами.

Так, очільник РПЦвУ Онуфрій звернувся до учасників форуму  і закликав “шукати спільну мову” з бойовиками, прощати їх заради миру. А митрополит Анатолій Паканич “озброївся” рядками з Євангелія проти України, назвавши діяльність своєї церкви “миротворчою”.

Діяльність, яку в РПЦвУ називають “миротворчою”, насправді є прямим потуранням бойовикам – порушникам закону, які посягали на територіальну цілісність країни, утримували людей у катівнях і жорстоко вбивали їх.

Закликаючи “не мститися” бойовикам, митрополит Онуфрій по суті наділяє українське законодавство людськими якостями, які не притаманні правовому документу: кримінальний кодекс не може нікому мститися, він просто має діяти однаково для всіх громадян України.

Ймовірно, що бойовики і терористи, які порушували закони України, були свідомі цього.

Тож українські християни, звісно, мають у своїй душі велику силу любові, щоб пробачити злочинців, однак, це не звільняє порушників від відповідальності за свої діяння за законом, який є безпристрасним і не може нікому “мститися”.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що напередодні місцевих виборів спостерігається активізація окремих релігійних структур як інструментів антиукраїнської діяльності.

Окреслюючи ризики та загрози, пов’язані з процесом підготовки та проведення виборів до місцевих рад, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року Данілов вказав, що одним із дієвих інструментів російської гібридної війни проти України є використання релігійних структур у форматі проведення різноманітних “конференцій”, “круглих столів”, “міжнародних форумів”, “хресних ходів” тощо.

Мета таких заходів – просування ідей так званого “руського миру”, виправдання російської агресії проти України, просування антиукраїнських тез російської пропаганди”.

Comments are closed.