На Івано-Франківщині готуються святкувати 420-річчя найстаряшої церкви Гуцульщини – храму Успіння Пресвятої Богородиці в селі Пістинь Косівського району. Про це повідомляє ПІК.

Місцеві лісівники підготували паломницькі місця поблизу церкви.

“Храм Успіння Пресвятої Богородиці побудований у 1600 році і має особливу історію. Церкву планували будувати на протилежному березі річки, але три ночі підряд невидима сила переносила підготовлений зруб на інший бік – туди, де її й збудували. Храм також має форму хреста. А два потоки, які протікають біля церкви, мають символічну назву Йордан”, – розповідає Андрій Ониськів, т.в.о. директора “Кутське лісове господарство”.

У церкві є старовинний іконостас, який давним-давно перенесли з іншого, більшого храму, та образ святої Варвари, до якого спеціально приїжджають помолитись паломники.

Вода з “Іванової криничики” вважається цілющою і помічною для хворих очей та від шкірних недуг. Також неподалік церкви є джерело, яке ніколи не пересихає і впадає у потічок Йордан. Вода з джерела схожа на йорданську. Вона чотири місяці не псується і не втрачає своїх смакових властивостей.

Неподалік джерела є вапнякова печера, де, як припускають науковці, молилися ченці-самітники, які й звели колись оборонний монастир, на місці якого у 1600 році побудували храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Лісівники Кутського лісгоспу встановили інформаційні стенди про історію церкви та облаштували джерело “Іванова криничка”.  Окрім цього майстри лісу відремонтували підвісний міст і покращили хресну дорогу, що проходить через держлісфонд Косівського лісництва.

Comments are closed.