За останні тридцять років на всі вкладені хасидами гроші Умань можна було перетворити на красиве модернізоване місто.

Таку думку висловив в інтерв’ю Релігійній правді головний рабин України Яков Дов Блайх, уточнивши, що завдяки паломникам українська економіка щорічно отримує десятки мільйонів доларів у вигляді зборів, податків й оплат за послуги жителям Умані.

“Коли мер кричав, що він не пускає хасидів, – це просто частина його передвиборної кампанії. Він сидить на найкращому місці в Україні з найбільшим потоком туристів. Протягом року там проходить близько ста тисяч туристів. З огляду на це, місто взагалі повинно бути особливим. Я можу тут (у Києві, – ред.) заплатити за кошерний сніданок сто гривень, а там буду платити в чотири-п’ять разів дорожче, там все влаштовано для туристів”, – пояснив Яков Дов Блайх.

Також він прокоментував проблему сміття в Умані, яке лишається після щорічного паломництва.

“А якщо в маленькі містечка приїжджає 30 тисяч чоловік, де система вивозу сміття не налагоджена, як вони повинні жити?” – запитує головний рабин України.

Він наголосив, що єврейська громада завжди сплачувала за прибирання, однак, вказав, що система організації життєзабезпечення залежить не тільки від хасидів, але й від міської влади.

“А міська влада зацікавлена в тому, щоб отримати гроші, а не в тому, щоб їх потім вкласти в благоустрій. Ви знаєте скільки коштує квартира в Умані? Спальне місце може вартувати на п’ять днів 400-500 доларів. А в кімнаті два ліжка. Часто жителі Умані здають всі свої кімнати, а самі сплять на вулиці”, – розповів Блайх.

Він закликав обидві сторони домовлятися, проявляти один до одного більше поваги, взаєморозуміння.

“Треба обговорювати деталі, щоб не було взаємних претензій. Це складно, немає єдиного центру і керівництва, який би займався туристами-хасидами”, – нарікає Яков Дов Блайх.

Читайте повний текст інтерв’ю з головним рабином України Яковом Дов Блайхом: “Зеленський мені дуже подобається. Як актор”

Comments are closed.