Проект меморіалу в Бабиному Яру не є російським і жодного стосунку до Росії не має. Про це заявив головний рабин України Яков Дов Блайх в інтерв’ю Релігійній правді.

“Його учасники – люди, які народилися в Україні, чиї родичі лежать в Бабиному Яру, які жили в Росії і зараз живуть в Лондоні. І те, що тільки тому опоненти називають його російським – неправильно. Хто входить в борд меморіалу (керуючий орган): Кваснєвський, Віктор Пінчук, я, Вакарчук та інші повноцінні українці, які знають і розуміють ситуацію і здатні її контролювати. Те, що пише “Лехаїм”, і те, що кажуть на російському телебаченні, не повинно нас хвилювати”, – зазначив головний рабин.

За його словами, вперше за 30 років наблизилися до реального втілення проекту.

“За тридцять років було безліч спроб зробити щось у Бабиному Яру. У 1991 році зробили Менору, це був перший міжнародний івент, приїхала величезна делегація з Ізраїлю і США. Далі тридцять років нескінченних розмов, що треба щось зробити. І нарешті вперше ми наблизилися до реального втілення повноцінного проєкту. Гадаю, що ніде немає такого музею, з таким серйозним центром, який буде проводити настільки глибоку роботу. Це може бути рівень Яд-Вашему і Вашингтонського музею Голокосту”, –  зазначив він.

Головний рабин запевнив, що ніхто не використовуватиме музей як місце пропаганди.

“Чи будуть питання про те, що були колоборанти зокрема серед українців? Будуть. Але це питання існує. І ми зможемо тверезо подивитися на це. Не Україна – колаборант, але були люди, які жили тут і допомагали нацистам. Точно так, як вони були в будь-якій країні. Ніхто не буде використовувати музей як місце пропаганди. Ми зустрічалися з президентом і говорили про це. Кваснєвський повторював, що він є гарантом того, що тут не буде пропаганди”, – наголосив Яков Дов Блайх.

Читайте повний текст інтерв’ю з головним рабином України Яковом Дов Блайхом: “Зеленський мені дуже подобається. Як актор”.

Comments are closed.