4 жовтня з благословення очільника РПЦвУ (УПЦ МП) Онуфрія керуючий справами цієї Церкви митрополит Бориспільський та Броварський Антоній (Паканич) взяв участь в освяченні Свято-Воскресенського кафедрального собору міста Вологда.

Митрополит Антоній очолив освячення та літургію у співслужінні священнослужителів РПЦ.

Згодом всі разом помолился за Україну, повідомляє РІСУ з посиланням на сайт РПЦвУ.

Як повідомляє Інтерфакс-релігія, храм, який освячував представник РПЦвУ і який входить до складу ансамблю Вологодського кремля, відновлювався за рахунок російських та українських мецентів. Імена благодійників не розголошуються.

Видання також зазначає, що гроші на реставрацю меценати надали 2016 року. Наступного року розпочалися роботи.

“Довгі 82 роки Вологда, Вологодська митрополія були позбавлені головного кафедрального собору. 2016 року  з ініціативи митрополита Вологодського і Кирилівського Ігнатія було прийнято рішення передати собор, де розташовувалася обласна картинна галерея, Церкві. Завдяки зусиллям кращих архітекторів та реставраторів, нашим російським і українським благодійникам, які внесли кошти на відновлення храму, а також сотням жертводавців з числа парафіян, роботи були завершені”, – цитують у пресслужбі губернатора Вологди.

У храмі будівельники усунули причину вологості, виконали гідроізоляцію, відновили покрівлю, горищні перекриття, другий ярус центральної частини, який був деформований через істотне відхилення від центральної осі. Відреставровано фасади, віконні прорізи, водостічну систему, головні вхідні двері, дерев’яний ганок з північного боку і покрівлю над північним притвором. Повністю оновлені приміщення другого поверху, завершуються роботи на першому. Об’єкт пристосовується під сучасні потреби.

Сума коштів, пожертвуваних меценатами на ремонтно-реставраційні та протиаварійні роботи, склала 90 млн рублів.

Вологодський кафедральний собор включає в себе комплекс храмів – Софійський собор (XVI ст.), Воскресенський собор (XVIII ст.) і соборну дзвіницю.

Comments are closed.