Лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV вперше поспілкується з українцями у прямому ефірі. 20 жовтня він проведе годину онлайн — звернеться до всієї України, а потім відповідатиме на запитання. Тема розмови — освіта й мир у часи пандемії. Про це повідомляє УНІАН.

Участь у бесіді візьмуть ексміністр освіти і науки України Лілія Гриневич, фронтмен гурту “Антитіла” та друг Фонду ООН у галузі народонаселення Тарас Тополя, телеведуча каналу “1+1”, кураторка проєкту “Право на освіту” Наталія Мосейчук, а модеруватиме зустріч голова Ради ГО “ЕдКемп Україна”, співавтор концепції Нової української школи Олександр Елькін. Запитання Далай-ламі може задати будь-хто з українок і українців — їх збиратимуть до 10:00 18 жовтня на сайті події.

Ефір почнеться о 6:30 через різницю в часі, але його можна буде подивитися в запису. Спілкування відбуватиметься англійською мовою, супроводжуватиметься перекладом на українську.

У Далай-лами є стала практика онлайн-зустрічей з жителями різних країн, зокрема вони нещодавно проходили у Великій Британії, Тайвані, Індії. Це завжди відбувається рано-вранці за київським часом — і не тільки через його напружений графік, а ще й тому, що ці діалоги транслюються також і в багатьох інших країнах. Тепер така можливість є і в українства. Паростки цієї ідеї з’явилися у лютому минулого року, коли делегація найбільшої освітянської спільноти EdCamp Ukraine, до якої входять представники шкільної освіти з усіх куточків держави, відвідала Малий Тібет в Індії. Там з 1959 року постійно мешкає духовний лідер тибетського народу, лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV.

Вивчаючи систему місцевої освіти, українці отримали запрошення на особисту авдієнцію з цією видатною людиною. Як відомо, Далай-лама вбачає у світській освіті, заснованій на загальнолюдських цінностях, шлях до миру й процвітання людства. Для досягнення цієї мети, у співпраці з провідними світовими вченими, він ініціював створення міжнародної програми соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН) — її розроблено на базі дослідницького Університету Еморі у США.

Comments are closed.