Донецький релігієзнавець Ігор Козловський, який потрапив у полон “ДНР”, розповів в інтерв’ю Релігійній правді, що у колонії, де його тримали, є невеличка капличка, куди періодично приїжджали священники Московського Патріархату.

“І там набивалася повна церква. …Приїхали священники. Один такий слабенький, його проповідь була на рівні мови людей, які там сидять. Знаєте, чому люди набивалися в цю церкву? Туди привозили печиво. І всі стояли, вони не слухали, їм треба було тільки дочекатися солодощів”, – розповів Козловський.

Релігієзнавець зауважив, що священник не проводив жодної пастирської роботи із в’язнями, йому просто треба було поставити галочку, що він відвідав храм.

“Вони роздавали це печиво, в’язні набивали кишені, бо не часто мали щось із волі поїсти – це ж така нагода. І якоїсь духовної роботи вони не проводили ніколи”, – наголосив Козловський.

Читайте також: Ідея “русского міра” близька до неонацизму, – Ігор Козловський

За його словами, він на прохання ув’язнених розказував їм, що слід робити в храмі: покаятися, сповідуватися тощо.

“Після приїзду священників я розпитував своїх знайомих: ну як, ти сповідався? Мені відповідали, мовляв, підходив до священника, сказав, що грішний, а у відповідь чув: “Ну все, іди”. Тобто їх навіть не вислуховували. А для цих людей головне, щоб їх почули. Щоб їх не просто слухали, а саме чули, щоб відкрилась та глибина, та природа, яка нарешті могла пролитися”, – нарікає Козловський.

Через цю нестачу духовного спілкування вченому доводилося самому сповідати ув’язнених.

“І я вислуховував, я радив. І постійно спрямовував їхню увагу до любові. Те, що може їх зцілити. Щоб пробудити в них розкаяння. Був випадок, коли один чоловік, який 20 років просидів у тій в’язниці, після нашої розмови вперше заплакав”, – поділився Козловський.

Повний текст інтерв’ю з Ігорем Козловським читайте тут: Офіцери ФСБ переконували мене, що Донбас – це інша цивілізація

Comments are closed.