Велику роль у розвитку РПЦвУ (УПЦ МП) та ідеї “русского міра” на Донбасі зіграв місцевий бізнесмен Віктор Нусенкіс, який ще до 2000-х отримав громадянство РФ і входив до близького оточення президента-втікача Віктора Януковича.

“Його гроші – вливання в розбудову “русского міра” ще з початку нульових років. Його підприємства будують УПЦ МП, гроші йдуть в ЗМІ, література для дітей. Це свідомий вплив через православні структури на чиновників. Представники Партії Регіонів працювали над розбудовою “русского міра”, хтось усвідомлено, хтось ні”, – розповів в інтерв’ю Релігійній правді релігієзнавець Ігор Козловський.

Віктор Нусенкіс

При цьому, зауважив експерт, розуміння “русского міра” у них досить примітивне: Достоєвського та Чехова вони не читали.

“Розмовляєш із представниками “русского міра” і розумієш, що ти про російську культуру знаєш значно більше і глибше, і навіть співпереживати і співчувати здатен із більшим усвідомленням, аніж представники “русского міра”. Спілкуючись із людьми, які там були ополченцями, найманцями я задавав питання, що вони розуміють під “русскім міром” і не отримував відповіді”, – повідомив Козловський.

Повний текст інтерв’ю з Ігорем Козловським читайте тут: Офіцери ФСБ переконували мене, що Донбас – це інша цивілізація

Довідка

Віктор Нусенкіс народився у Донецьку. Має грецьке та єврейське коріння.Певний час працював у шахтах, зокрема на керівних посадах.

1992 року заснував концерн Енерго, що незабаром став найбільшим торговцем вугіллям в Україні, Росії та Казахстані. Згодом заснував групу Донецьксталь, до якої входить зокрема Донецький металургійний завод.

Від 1998 року Нусенкіс є громадянином Росії, мешкає у Підмосков’ї.

Всі значні храми Донецької єпархії РПЦвУ споруджені на його кошти. Учасник Помісного собору РПЦ 2009 року від мирян Донецької єпархії РПЦвУ.

2014 року Нусенкіс ініціював створення сайту “Русский мир”.

2015 року СБУ звинуватила Нусенкіса у фінансуванні бойовиків “ДНР”.

Comments are closed.