Афонський монах Митрофан, який приєднався до ПЦУ, розповів в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді, як ставилася братія Пантелеймонівого монастиря, відомого своєю м’якою проросійськістю, до того, що він приймав паломників з УПЦ КП і навіть з УГКЦ.

“Я завжди приймав їх на Афоні та покривав їх. Навіть коли дехто з українців-монахів казав, що вони розкольники, то я відповідав: усе покривається любов’ю, а той, хто вживає такі слова та засуджує сам, може впасти в гріх розколу”, – сказав ченець.

“Я приймав, до речі, і паломників-греко-католиків. Я інтуїтивно відчував, що отой поділ на патріархати, конфлікти не дуже добра справа, коли йдеться про безпосереднє духовне життя конкретних осіб”, – зауважив він.

Водночас монах розповів, що зараз, перебуваючи в Україні, у юрисдикції ПЦУ, він спокійно приймає і вірян УПЦ МП.

Священнослужитель наголосив, що зараз від нього не почують гучної критики Московського Патріархату чи Російської Церкви.

“Бо де любов – там Бог, а де Бог – там любов. Я вибрав Українську Церкву, Господь привів мене до неї, але я розумію, що війна – це плач Божої Матері, і вірю, що війна рано чи пізно завершиться. Я постійно прошу Бога, щоб війна закінчилася. На літургії ми боремося за з’єднання Церков Божих, і поза літургією я не можу засуджувати. Ворог у людського роду один. Диявол”, – сказав монах Митрофан.

Зауважимо, що ченця Митрофана добре знають на Західній Україні. До нього, в село Мала Іловиця на Тернопільщині, постійно приїжджають гості та паломники, однак, він завжди з теплою посмішкою випроваджує журналістів, відмовляючись від інтерв’ю.

Релігійна правда – єдине видання, з яким монах погодився поговорити, прийнявши наш аргумент, що це інтерв’ю буде своєрідною проповіддю та відповіддю на запитання для дуже цільової аудиторії, для людей, які шукають таких знань.

Повне інтерв’ю читайте за посиланням Афонський монах ПЦУ: У нашому монастирі сон займав чотири години

Comments are closed.