Афонський монах Митрофан, який приєднався до ПЦУ, розповів в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді, що багато паломників приїжджають до нього за зціленням.

“Кажуть, що одужують. Зцілення – питання тонке, бо найбільший досвід, який вони отримують – молитва. Все, що ви попросите з любов’ю, Бог дасть”, – каже монах.

На уточнення, чи він дає людям зцілення чи даєте гармонію (внутрішній мир) та мужність приймати хворобу, Митрофан сказав: “Я ж не відстежую історії хвороб усіх людей. Ті, хто приїжджав повторно, казали про своє оздоровлення. Точно, що люди від’їжджають від мене з переконанням, що причина хвороби є гріх і що молитва може змінити все”.

Водночас він розповів, що у нього бувають люди, які вважають, що стали жертвою чар та чаклунства.

“Віра в темні сили – це зворотній бік віри в Бога. Я не люблю посвячувати в механіку, закони та взаємодії цього невидимого світу мирян. Тонкий, невидимий людському оку світ існує. Біси та темні сили існують так само, як ангели. Невидимий світ існує, хоча невіруючим людям у часи космічного туризму та наукових проривів це чути, напевно, незвично. Так само, як існують чари та чаклунство”, – наголосив монах.

Він розповів, що одного разу до нього приїхала жінка. І йому не вдавалося помолитися за неї – “наче силою відтягувало”.

“Тоді я кажу їй, зізнайся, чим ти займаєшся. Тоді вона призналася, що вона давно та довго чаклує. Але у той момент просвітлення вона хотіла позбутися цього гріха. Це довга історія її звільнення та боротьби, але скажу, що вона сама зізнавалася, що не може зробити нічого поганого тим людям, хто приступає до причастя”, – розповів Митрофан.

А іншого разу до нього приїхала дівчина, одержима бісом. І це був один з тих випадків, коли монах відчув допомогу святого Амфілохія, який вважається охоронцем Тернопільщини.

“Ми починаємося молитися, а з тендітної дівчини наче ллється найбрудніша лайка грубим чоловічим голосом. І ось він кричить: я нічого не можу зробити, бо їй допомагає цей. І ця дівчина показує у вікно на будинок, де жив Амфілохій. А його помешкання, там музей зараз, напроти мого – через дорогу. Та й взагалі присутність преподобного відчутна”, – розповідає монах.

Також Митрофан закликає вірян частіше молитися і робити це з любов’ю.

“Ранішнє правило, вечірнє правило вимагають умов. А коротка молитва: “Господи Ісусе Христе, помилуй нас”, ви за бажанням можете додавати до слів “Господ Ісусе Христе” будь-яку потребу продовження, зціли мене, допоможи мені. Невидиме життя реальне, воно серйозно впливає на видиме. Тим, хто це усвідомлює, дуже раджу не забувати: духовне життя – не лише молитва, а й маленький щовечірній самоаналіз. Просто сядьте та подумайте про прожитий день, що ви зробили правильно, а що неправильно”, – закликав монах.

“Я хотів би порадити тим, хто молиться. От ви готуєте їсти – промовляйте молитву, їдете на роботу — промовляйте коротку молитву, розпочинаєте справу — моліться. І ваша душа почне прагнути цього”, – додав він.

Зауважимо, що ченця Митрофана добре знають на Західній Україні. До нього, в село Мала Іловиця на Тернопільщині, постійно приїжджають гості та паломники, однак, він завжди з теплою посмішкою випроваджує журналістів, відмовляючись від інтерв’ю.

Релігійна правда – єдине видання, з яким монах погодився поговорити, прийнявши наш аргумент, що це інтерв’ю буде своєрідною проповіддю та відповіддю на запитання для дуже цільової аудиторії, для людей, які шукають таких знань.

Повне інтерв’ю читайте за посиланням Афонський монах ПЦУ: У нашому монастирі сон займав чотири години

Comments are closed.