15 жовтня у Харкові на фасаді храму на честь апостола і євангелиста Іоана Богослова відкрили меморіальну стіну пам’яті жителям Харківської області, які загинули під час військових дій на сході України.

Про це повідомили у Харківській єпархії ПЦУ.

Церемонію відкриття очолили голова Синодального управління військового духовенства митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан та настоятель храму протоієрей Віктор Маринчак.

На заході також були присутні клірики Харківської єпархії, ветерани АТО/ ООС, волонтери та родичі загиблих воїнів.

Меморіал являє собою композицію, в центрі якої – тризуб в терновому вінку. Праворуч і ліворуч від тризуба до стін прикріпили по три плити з граніту з іменами 275 жителів регіону, які загинули під час військових дій на Донбасі. Внизу – подіум з написом «Слава Україні» для квітів та лампадок.

Церемонія відкриття меморіальної стіни почалася о 14:30 з Гімну України. Потім представники духовенства прочитали молитви і окропили пам’ятну стіну освяченою водою.

Ідея створення меморіальної стіни належить керівнику громадської організації «Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти і загиблих захисників України» Марині Поляковій.

Авторами дизайну проєкту є Михайло Квітка і Марина Полякова.

Цього ж дня у Харківському військовому шпиталі (Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону) відбулося освячення новозбудованої каплиці на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Чин освячення здійснив Преосвященний владика Митрофан разом із архієпископом Дніпровським і Криворізьким Симеоном.

З благословіння Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан нагородили лікарів відзнаками Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, а фундаторів – орденами святого Володимира Великого. У своєму вітальному слові владика Митрофан подякував присутнім лікарям, а в їх особі усім медпрацівникам шпиталю, за жертовну та невтомну працю.

Окрім того, на території Меморіального комплексу «Слобожанський» відбулося урочисте освячення новозбудованого храму на честь святого рівноапостольного князя Володимира Великого, яке звершили архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон та єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан.

З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія владика Митрофан відзначив меценатів та фундаторів храму орденами та митрополичими й архієрейськими грамотами.

Завершилась урочиста відправа уставним многоліттям.

Comments are closed.