Напередодні виборів голова Немирівської ОТГ Віктор Качур разом зі священником МП їздив селами Вінниччини і розказував, що тільки він прийде головою, то всі церкви відкриє.

Як розповіла Релігійні правді адвокат ПЦУ Сніжана Чубенко, йдеться про ті церкви, які були опечатані у зв’язку з конфліктами на релігійному ґрунті, які спричинювали представники РПЦ в Україні (УПЦ МП).

“Закритими зараз є церкви, в яких є конфлікт, з метою уникнення фізичного протистояння до вирішення справи в суді”, – пояснила Чубенко.

Яскравим прикладом такої ситуації є село Стрільчинці Немирівського району, де основна громада перейшла до ПЦУ.

“Московський священник Павло протистояв цьому й організував п’ятьох людей, які залишилися в МП. Це він їздив із Качуром агітувати по селах, розказувати, що істинна Церква – це МП і що ці громади, навіть якщо вони втратити свій статус, мають право зайти в церкву і служити, і що він всі церкви відкриє”, – розповіла адвокат.

За її словами, коли священник Павло з головою ОТГ приїхали агітувати до Стрільчинців, там стався певний конфлікт: “Коли вони приїхали і почали розповідати п’ятьом бабцям, що ви заходьте в церкву: “Я дозволяю”. А поряд стояло 200 людей і запитувало: “Як? А ми тоді хто? Їх пять, вони мають значення, а нас 200 – ми нічого не варті?”

Водночас фаза активних простистоянь, як це було торік у Луці-Мелешківській, наразі стишилася, каже адвокат.

Comments are closed.