Митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко розповів, що як грецькі, так і російські його колеги дивуються, чому українські єрархи з УПЦ МП не сприймають автокефалії, дарованої Вселенським Патріархом.

Так, владика Олександр під час інтерв’ю ведучому “DetectorUA. Інтерв’юер” Сакену Аймурзаєву згадав своє паломництво до Греції, яке він здійснив торік разом з митрополитом Симеоном.

“Ми розповідали про ситуацію в Україні, про наші переживання матушці в одному з монастирів. Вона так розводить руками: “Я вас не розумію, вам автокефалію дають просто так, не виборюєте її, безкоштовно, беріть. А ви кажете: “Не хочу”. У вас що там, з головою у людей недобре?” Я кажу: “Ви знаєте, мені важко говорити за всіх. Але у когось скоріш за все недобре”. Тому що такого унікального випадку, який склався в Україні, щоб автокефалія ледь не нав’язана була, я не зустрічав”, – зауважив митрополит Олександр.

Також владика розповів, що найбільш приємні та теплі відносини у нього збереглись з тими його колегами, з якими він навчався у Москві і які лишились у Молдові та Росії, ніж з тими, з ким він трудився в Україні протягом останніх 20 років, коли був референтом покійного Блаженнішого митрополита Володимира Сабодана.

“Це парадоксальна ситуація, тому що там розуміють, що Україна повинна врешті-решт отримати свою незалежність і свою автокефальну Церкву”, – зазначив митрополит.

Він також висловив здивування, що його колеги з УПЦ МП називають його “зрадником” після єднання з ПЦУ.

“Так ось ці мої однокурсники (московські, – ред.) і зі святами вітають, і телефонуємо один одному, і з днем народження вітаємо. Ну, а наші, українські, як єпископи, так і решта, чомусь вважають зрадником. Тільки не знаю, у чому зрада. Це у психології таке є, коли людина сама чинить неправильно, але звинувачує у цьому інших”, – каже митрополит Олександр.

Більше цікавих інтерв’ю зі священнослужителями й аналітичні матеріали дивіться на YouTube-каналі DetectorUA.

Comments are closed.