На Закарпатті у селі Ділове Рахівського району досі триває релігійний конфлікт, а храм, незважаючи на бажання громади приєднатись до ПЦУ, досі перебуває у руках представників Російської Церкви в Україні (УПЦ МП).

Про це Релігійній правді розповів керівник Закарпатської єпархії ПЦУ єпископ Варсонофій.

Єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій

“Незважаючи на те, що громада у своїй більшості – близько 90% – ухвалила рішення про зміну юрисдикції, тобто про вихід з Хустської єпархії МП і перехід до Закарпатської єпархії ПЦУ, представники МП – Російської Православної Церкви в Україні – не допускають тих людей до храмів, виштовхують, подекуди застосовуючи фізичну силу”, – зазначив владика.

За словами єпископа, вони намагаються вирішити питання так, щоб не було великих конфліктів. “Мирно звернулись до суду і вирішуємо питання у судовому порядку. Тому що громада ухвалила рішення, громада, згідно з чинним законодавством, є власником культових споруд і будинків, які розташовані біля храмів, і вона має право ними розпоряджатися”, – пояснив він.

“На жаль, РПЦ в Україні і її чинний представник Марк Петровцій, хустський митрополит, не зважає на закони і не дозволяє людям користуватись власним майном. Тобто йому важливо збереження майна. Бажання громади для нього неважливі”, – нарікає єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ.

Онуфрій возводить у сан митрополита Марка Петровція. Серпень 2014 року

Владика також наголосив, що у такій непростій ситуації він не наполягав на опечатуванні храму.

“Я розумію, що люди повинні приходити до храмів, повинні молитися, навіть якщо вони є представниками МП. Хай буде так. Коли вже буде рішення Феміди у нас на руках, тоді ми звичайно будемо піднімати питання у законному порядку про вхід до храму нашої громади. Поки тривають судові процеси, я як керуючий архієрей не хочу наражати на небезпеку представників своєї громади. Не хочу, щоб вони підпадали під фізичне насильство з боку представників МП на Рахівщині. Тому я вирішив так: ми зняли собі приміщення, там наша громада зараз молиться. До рішення суду”, – додав єпископ Варсонофій.

На його думку, такий підхід наразі є найбільш доречним і правильним: “Тому що для нас громада, наші люди, їхнє здоров’я і благополуччя – це головне”.

Нагадаємо, що православна громада в селі Ділове ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєструвала свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник і менша частина тих, хто був проти переходу.

Влітку 2020 року ситуація загострилася: представники Хустської єпархії РПЦвУ побили літню жінку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України.  Як з’ясувалося пізніше, у церковному конфлікті замішаний монах РПЦвУ, який виступає за “Русинську народну республіку”.

Comments are closed.