На Рівненщині суд покарав учительку ліцею за те, що вона систематично відмовляється носити захисну медичну маску під час занять. Свою відмову педагогиня пояснила релігійними переконаннями. Вчителька запевнила, більше боїться Божої кари, а не COVID-19, і що для неї її одягти маску означає «смерть».

«Я християнка віри євангельської, Господь мені категорично забороняє носити маску, оскільки Господь створив мене за образом та подобою своєю. Оскільки ми з відкритим обличчям дивимось на Господа, тому я відмовляюсь носити маску», — каже сама пані Жанна Тетєнєва в сюжеті 5 каналу.

Жанна Тєтєнєва викладає українську мову та літературу у Вараському ліцеї № 1 і від початку навчального року відмовляється носити захисну маску та міряти температуру. Через відмову носити маску суд нещодавно оштрафував Жанну Тєтєнєву на 17 тисяч гривень. Педагогиня вини не визнає. Каже, не вдягатиме її й надалі, тому що є християнкою віри євангельської. Адміністрація та колеги ліцею намагалися переконати педагога не порушувати карантинні правила, але безрезультатно.

«Колеги не задоволені, вони висловлювались на педагогічній раді, але вчитель залишається при своїй думці», — каже заступниця директору ліцею Ніла Пашко.

У ліцеї навчається півтори тисячі учнів і працює 170 вчителів. У стінах школи, зокрема на перерві, носити захисну маску повинні всі, окрім учнів початкових класів.

«Ми за них несемо повну відповідальність. Якщо ми не будемо дотримуватись порад, то потім на нашій совісті буде чиясь хвороба. Ну, Жанна Володимирівна висловила свою думку, але я з нею не погоджуюся», – каже вчителька Тетяна Кузнєцова.

Не підтримують вчительку і батьки дітей. Переконані – карантину мають дотримуватись усі.

В управлінні освіти про поведінку вчительки знають. Кажуть, вона має понад 20 років педагогічного стажу. І, поки що, від роботи її відстороняти не планують. Жанна Тєтєнєва рішення суду збирається оскаржувати і подаватиме апеляцію. Штраф у 17 тисяч гривень вважає захмарним.

«Мої професійні якості, знання, вже все знівельовано. Одна проблема, що я ходжу без маски», — зазначає Жанна Тетєнєва.

Утім, оскаржувати вирок – справа практично марна, кажуть правники. Щоб скасувати рішення суду – потрібні докази невинуватості педагога.

«Очевидно, якщо не буде надано доказів невинуватості, якщо не будуть спростовано факти порушення карантину, а буде лише заперечення, що вона не бажає носити засоби захисту через релігію, то, очевидно, така апеляційна скарга не буде задоволена», — каже адвокатка Людмила Суржук.

Нині у педагога є 10 днів для того щоб оскаржити постанови суду.

Comments are closed.