Грецька компанія Giotis Dort-3D Moden Collection, що займається створенням 3D моделей архітектурних будівель, виклала в мережу художнє тривимірне зображення внутрішнього оздоблення собору Святої Софії в образі православного храму.

В описі творці роботи підкреслили, що робота не претендує на достовірну історичну реконструкцію, але є творчою фантазією. Фотогрфії у своєму Facebook опублікував речник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна.

Ось як виглядала б Свята Софія, якби була православним храмом. “Завдяки сучасним технологіям, ми можемо це уявити. Сподіваюся, що настане час і в Святій Софії знову лунатимуть православні молитви”, – пише архімандрит.

Собор Святої Софії – Премудрості Божої, Свята Софія Константинопольська, (Ἁγία Σοφία, повністю: Ναός τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας) – колишній патріарший православний собор, що знаходиться в історичному центрі сучасного Стамбула. Всесвітньо відомий пам’ятник візантійського зодчества, символ «золотого століття» Візантії.

За часів Візантійської імперії Софійський собор перебував поруч з імператорським палацом. У 1453 році після захоплення Константинополя османами собор був перетворений в мечеть, а в 1935 році він набув статусу музею. У 1985 році Софійський собор в числі інших пам’ятників історичного центру Стамбула був включений до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2020 році він знову став мечеттю.

Більше тисячі років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі – аж до будівлі собору Святого Петра в Римі. У 2020 році його перетворили на мечеть.

Comments are closed.