Громада Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ с.Ділове Рахівського району Закарпаття відстояла в Закарпатському апеляційному суді своє право на користування храмом. Про це повідомив єпископ Ужгородський та Закарпатський ПЦУ Варсонофій на своїй сторінці в Facebook.

Досі користуватися храмом громаді ПЦУ незаконно перешкоджали представники Хустської єпархії РПЦвУ.

“Вітаю релігійну громаду Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ с.Ділове Рахівського району, які в Закарпатському апеляційному суді відстояли своє право на користування церковним майном (храмом), яким до цього часу н законно перешкоджали користуватись представники Хустської єпархії РПЦвУ (УПЦ МП). Згодом опублікуємо рішення”, – повідомив єпископ Варсонофій.

Раніше РП повідомляла, що на Закарпатті у селі Ділове Рахівського району триває релігійний конфлікт, а храм, незважаючи на бажання громади приєднатись до ПЦУ, досі перебуває у руках представників Російської Церкви в Україні (УПЦ МП).  Про це Релігійній правді розповів керівник Закарпатської єпархії ПЦУ єпископ Варсонофій.

“Незважаючи на те, що громада у своїй більшості – близько 90% – ухвалила рішення про зміну юрисдикції, тобто про вихід з Хустської єпархії МП і перехід до Закарпатської єпархії ПЦУ, представники МП – Російської Православної Церкви в Україні – не допускають тих людей до храмів, виштовхують, подекуди застосовуючи фізичну силу”, – зазначив владика.

За словами єпископа, вони намагаються вирішити питання так, щоб не було великих конфліктів. “Мирно звернулись до суду і вирішуємо питання у судовому порядку. Тому що громада ухвалила рішення, громада, згідно з чинним законодавством, є власником культових споруд і будинків, які розташовані біля храмів, і вона має право ними розпоряджатися”, – пояснив він.

Нагадаємо, що православна громада в селі Ділове ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєструвала свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник і менша частина тих, хто був проти переходу.

Влітку 2020 року ситуація загострилася: представники Хустської єпархії РПЦвУ побили літню жінку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України.  Як з’ясувалося пізніше, у церковному конфлікті замішаний монах РПЦвУ, який виступає за “Русинську народну республіку”.

Comments are closed.