Відомі українські боксери Олександр чи, як він саме каже, Алєксандр Усік та Василь Ломаченко останніми роками постійно опиняються у публічних скандалах.

Причиною є їхня віддана підтримка Московського Патріархату та російської пропаганди.

Про це розповідає релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор Релігії», що виходить щотижня на YouTube-каналі DetectorUA.

Зокрема, він нагадав, як Усік не зміг відповісти на запитання, чий Крим, назвавши його «Божим».

«А Україна чи Росія не Богом хіба створені? Насправді це відповідь для уникнення відповіді. Ну, не зручно Усіку казати, що Крим російський – бо українці не зрозуміють», – зауважив релігієзнавець.

Так само Усік не може сказати, що Крим російський – фсбшники не зрозуміють. Ось і викручується як може. А може він погано. Бо якщо «Крим людей, які там живуть», то вони можуть робити з ним, що завгодно, в тому числі і проводити псевдо референдум про незалежність і приєднання до Росії. Чи не так? Усік фактично підіграє російській пропаганді, зазначає Горєвой.

Ломаченко (зліва) з Усіком

Своєю чергою колега і товариш Усіка Василь Ломаченко постить відео про силу «Руского духа» з відеорядом навчань російського спецназу та вдячністю «вежлівим людям».

«І він вважає що такі відоси це ок, він не розуміє або робить вигляд, що не розуміє критику, якій піддало його українське суспільство. Він вважає себе правим, більше того – постраждалим за правоє дєло, за віру та переконання», – нарікає Горєвой.

За його словами, Ломаченко та Усік мають чітке проросійське світосприйняття – таке ж саме, яке сповідують у так званій УПЦ МП, по суті Російській Церкві в Україні.

Чому українські спортсмени сліпо вірять Церкві, яка відкидає все українське?

Релігієзнавець навів декілька причин, які пояснюють сліпу довіру українських спортменів Церкві, яка послідовно відкидає все українське, і найперше – це якість освіти самих спортсменів.

«Будь-які спортсмени, а особливо боксери – це дуже специфічна категорія людей. Вони все своє життя, весь свій вільний час приділяють тренуванням, вдосконаленню фізичної форми та досягненню результатів. Природньо, що в них не лишається вільного часу на ґрунтовну освіту», – сказав Горєвой.

У зв’язку з цим вони не встигають систематично опановувати базові гуманітарні дисципліни, як от історія, філософія чи юриспруденція, тому їхні знання у цих ділянках не систематичні.

«Це робить їх уразливими до пропаганди та маніпуляцій. Людині, яка погано тямить в історії чи праві, значно легше пояснити, чому Крим завжди був російським, а події 2014 року – це не анексія, а повернення додому чи відновлення справедливості», – зазначив експерт.

Усік з митрополитом Онуфрієм

Окрім цього, наголосив Горєвой, сучасна сфера гуманітарних знань є дуже складною: «Купа наукових концепцій, різноманітних шкіл та течій. Всі вони спираються ще на класиків науки, які в свою чергу запозичували ідеї античних філософів. Власне, все це дуже складно, щоби в цьому розбиратися. І релігійна сфера тут не виключення. І християнство, і православ’я».

Він зауважив, що наразі багато церковних проблем є невирішеними, богословської позиції по купі актуальних питань немає, і відносно багатьох речей не існує сформованої відповіді.

Християнство – це релігія свободи і кожна людина сама шукає відповіді на конкретні питання. Це складно, це вимагає постійних інтелектуальних витрат, розмірковувань та розумової енергії. Окрім цього, треба звикати самому нести відповідальність.

«І знаєте що? Цим користаються Церкви. Вони часто-густо пропонують легкі та прості відповіді на складні питання. Особливо цим грішить Московський Патріархат, який в Україні за Онуфрія скочується у махровий фундаменталізм», – нарікає експерт.

Він пояснює, що в такому квазі-православному світогляді все просто. Тобто є правильні – наша Церква, і неправильні – всі решта. «Щоби нам правильним врятувати свою душу, треба виконувати ось такий набір правил. Думати, аналізувати, приймати рішення та нести за себе відповідальність – всі ці незручні для колишніх радянських людей, які мають синдром вихованої беспомічності, речі – непотрібні», – каже Горєвой.

Фактично, зазначає експерт, РПЦ пропонує людині готову ідеологічну систему координат: «Раніше це робила Комуністична партія, а сьогодні Московський Патріархат. Це не тільки духовні поради, але й політичні підказки – за кого треба голосувати та як гниє бездуховний захід».

Ломаченко з одіозним митрополитом РПЦвУ Лукою

Боксерам, як і решті громадян з патерналістськими звичками, таке готове світосприйняття зрозуміліше, а ніж складні запитання, роздуми та необхідність самостійно ухвалювати рішення. Саме це приваблює масу людей до Московського Патріархату.

Горєвой нагадав, що у скандально відомому фільмі «Здравствуй брат. Христос Воскрес» Усік та Ломаченко аналізують події між Україною та Росією, дають оцінки та рекомендації, як далі мають жити дві країни. Жоден з них не є ні політологом, ні експертом з права. Але вони вважають, що все дуже просто і достатньо «просто перестать стрєлять».

Другою причиною, чому українські боксери є прихильниками Московської Церкви, є те, що обидва вони з півдня України.

«Будемо відвертими у цьому регіоні завжди було дуже слабо з патріотичним вихованням. Я це дуже добре знаю, адже сам народився та виріс в цьому регіоні. Тільки завдяки постійному навчанню, саморозвитку і цікавості можна сформувати адекватну картину світу. Якщо ж ти не маєш часу і свій гуманітарний розвиток пускаєш на самоплив – то не дивно, що з нього може вирости невідомо що», – зауважив Горєвой.

Третя причина: деякі спортивні федерації, і боксерська у тому числі, мають традиції, школу і головне тренерів, які ще сформувалися у Радянському Союзі.

СРСР вкладав чималі зусилля та кошти у спорт та використовував його у політичних цілях. Достатньо почитати інтерв’ю колишніх спортсменів, тренерів та кдбшників про Олімпіаду-80, допінг та підміну сечі.

«У ті часи тренери були успішними людьми, мали повагу у суспільстві та користувалися попитом. Так ось після краху Союзу та шалених 90-х вони відчули себе нікому непотрібними, опинившись на узбіччі суспільного життя. За таких умов у них природнім чином формувалася ностальгія за Радянським Союзом, яка легко переросла у проросійськість. Особливо на фоні того, як Кремль та Путін спонсорують спортсменів для використання у політичних цілях», – зазначає Горєвой.

Усі три фактори формують у боксерів підґрунтя для проросійського світогляду.

«А знаєте, що робить при цьому Церква МП? Вона цинічно використовує їх у своїх цілях. По-перше, для піару. Мовляв, навіть такі відомі люди, як чемпіони світу – є нашими вірянами. По-друге, для поширення проросійських наративів серед нецерковної аудиторії. Передовсім – спортсменів, фанатів Усіка та Ломаченка», – пояснив Горєвой.

УПЦ МП робить так: використовує авторитет, впізнаваність та суспільну вагу боксера, щоби через нього поширити на аудиторію російські темники.

«Мені особисто дуже не приємно з того, що українських спортсменів, особливо тих, які досягнули великих результатів, які власними перемогами піднімають на чемпіонатах український прапор, в темну використовують російські спецслужби через Російську Церкву в Україні», – нарікає Горєвой, визнаючи це вдалою операцією спеслужб РФ.

Дивіться програму «Детектор. Релігії» щоп’ятниці та підписуйтесь на YouTube-канал DetectorUA

Comments are closed.