Священний Синод  УПЦ МП на засіданні 9 грудня висловив позицію щодо заяви Патріарха Константинопольського Варфоломія відносно статусу УПЦ МП. На думку Синоду, така заява є “загрозою для збереження релігійного миру в Україні й поглиблює кризу у світовому Православ’ї”, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

Очевидно, йдеться про заяву Патріарха Варфоломія, що Вселенський Патріархат “тимчасово терпить існування українських ієрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні, і що Онуфрій “вже не розглядається як канонічний митрополит Київський, але як ієрарх, що проживає в Києві”.

Синод вкотре наголосив, що “дії Константинопольського Патріархату з легалізації українських розкольників та намагання видати їх за канонічну Церкву є незаконними та антиканонічними”.

Синод зазначив, що Константинопольський Патріарх не має жодних підстав робити будь-які заяви щодо Предстоятеля Української Православної Церкви (МП). Єпископи називають  висловлювання Варфоломія “антицерковними діями” та лякають “обговоренням і оцінкою на всеправославному рівні”.

“Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій ніколи не перебував в юрисдикції Константинопольського Патріархату, а тому рішення цієї Церкви щодо нього не мають жодних канонічних підстав. Блаженніший Митрополит Онуфрій жодним законним церковним судом не відсторонювався від керування Київською Митрополією і Українською Православною Церквою, а відтак немає жодних підстав говорити про те, що він втратив свої повноваження як канонічно обраний та інтронізований Митрополит Київський і всієї України”, – зазначають члени Синоду.

Як повідомляла РП, Патріарх Варфоломій дав пояснення щодо канонічного статусу УПЦ МП. За його словами, Вселенський Патріархат “тимчасово терпить існування українських ієрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні.  Також Патріарх наголошує, що Онуфрій “вже не розглядається як канонічний митрополит Київський, але як ієрарх, що проживає в Києві”.

Comments are closed.