У суботу, 12 грудня, в Києві офіційно відкрили відреставровану Андріївську церкву. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Відвідувачів вона почне приймати з вівторка, 15 грудня. Щонеділі та на свята тут відбуватимуться богослужіння, а в інші дні церква працюватиме як музей.

У неділю, 13 грудня, на свято апостола Андрія Первозваного у відреставрованому Андріївському храмі Києва відбудеться урочиста літургія. Її очолить особливий представник Вселенського патріарха Варфоломія — митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс). Йому співслужитиме екзарх (посол) Вселенського патріарха в Україні — єпископ Команський Михаїл (Аніщенко).

Реставрація Андріївської церкви тривала 11 років. За цей час відновили оригінальний колір стін, укріпили схил, фундаменти церкви та стилобату. Також відреконструювали іконостас авторства видатного архітектора Бартоломео Растреллі, повернули автентичне розташування ікон.

У будівлі також встановили сучасне освітлення. Для людей із вадами зору та дитячих екскурсій майстри вилили з гіпсу окремі елементи оздоблення храму, щоб до них можна було доторкнутися та відчути їхню форму.

30 листопада Вселенський патріарх Варфоломій прийняв запрошення відвідати Україну від президента Володимира Зеленського, який був у нього з візитом у жовтні цього року. Варфоломій оголосив, що відвідає Україну 24 серпня 2021 року у 30-у річницю Незалежності.

Comments are closed.