Візит Вселенського патріарха Варфоломія до України засвідчує, що це канонічна територія Православної церкви України, сказав предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній, коментуючи можливі «протести» проти того, щоб Вселенський патріарх Варфоломій приїжджав до України.

Про це предстоятель ПЦУ сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Для нас важливий приїзд патріарха Варфоломія, бо він засвідчує те, що це канонічна територія Православної церкви України. Бо Вселенський патріарх не приїде до РПЦ в Україні. І президент Зеленський, коли запросив патріарха Варфоломія до України, засвідчив, що це є також канонічна територія ПЦУ», — наголосив Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ наголосив: заяви про те, що візит Константинопольського патріарха може призвести до нового витка релігійного протистояння, — це втручання РПЦ.

«Вони завжди протестують. Якщо ми згадаємо приїзд Папи римського Івана-Павла ІІ, дехто пам’ятає, які точилися суперечки, були протести з боку РПУ в Україні. Так само і зараз ідуть певні протести проти того, щоб Вселенський патріарх Варфоломій приїжджав до України. Вони говорили про те, що будуть суперечки, релігійна війна, коли Україна отримає Томос. Це теж такі були заяви. Але ми бачимо, що все відбувається мирно, якщо не втручається іноземна країна і не чинить тут ці суперечки та протистояння не робить штучно», — заявив Митрополит Епіфаній.

«І ви знаєте відповідь Вселенського патріарха журналістам на питання, в якому статусі зараз перебувають архієреї цієї церкви в Україні, то він сказав, що ми поки що їх терпимо, і вони є титулярними єпископами в Україні тимчасово, але прийде час, коли вони доєднаються, і ми будемо все ж таки в єдиній церкві. Це тільки питання часу. Це вже незворотній процес», — додав Митрополит Епіфаній та зазначив, що ПЦУ утверджується, динамічно розвивається, інші церкви долучаються до визнання.

«Тому ми вже як церква відбулися», — підсумував предстоятель.

Comments are closed.