Переходу на новоюліанський календар та святкуванню Різдва 25 грудня в Україні заважають два фактори.

Їх перелічив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії”, яка щотижня виходить на YouTube-каналі DetectorUA.

По-перше, це традиція. За словами експерта, перебуваючи у складі інших держав, українці зберігали старий календар для позначення власної ідентичності. Цим греко-католики у Польщі та Австрії опиралися асиміляції.

Так досі роблять православні українці у Румунії. Вони живуть за юліанським календарем, хоча уся Румунська Церква послуговується новоюліанським.

Але питання ідентичності має і зворотній ефект, наголосив релігієзнавець.

“Зараз, коли Україна рухається у бік Європи та тікає геть від Росії було би цілком логічно пристати на сучасний календар і святкувати Різдво зі всім цивілізованим світом. Це об’єднає нас з Заходом та буде суттєвим кроком в бік від північного сусіда”, – пояснив Горєвой.

По-друге, переходу заважає звичка. Оскільки зміна календаря стосуватиметься не тільки Різдва, то і всі інші свята також доведеться відзначати у незвичні дати – за новим стилем. Покрови тоді буде 1 жовтня, а не 14-го, а День Хрещення Русі 15 липня, а не 28-го тощо.

Також зміни потягнуть за собою перенесення державних вихідних, вносення поправок до законодавства.

“Буде вкрай важко змінити звички, але рано чи пізно це треба буде зробити, адже наступного століття і так усі дати посунуться на один день”, – зауважив Горєвой.

Експерт пояснив, що для переходу на новий календар треба буде вести широку просвітницьку кампанію, оскільки віряни спочатку будуть плутатися.

“До прикладу Водохреща за новим стилем припадає на переддень Різдва за старим. Коли минулого року у Волинській єпархії вирішили святкувати Різдво 25 грудня, то 6 січня віряни плуталися. Хтось йшов на різдвяну службу, а хтось йшов вже з пляшками води на Хрещення Господнє”, – зазначив він.

Comments are closed.