Патріарх Кирило провів через синод РПЦ рішення про урізання прав УПЦ МП, які вона наводила як аргумент своєї “незалежності”. Про це повідомляє Cerkvarium з посиланням на журнали Синоду РПЦ.

Зокрема, УПЦ МП зобов’язали затверджувати всі богослужбові тексти на честь місцевошанованих святих лише в Москві. Також митрополиту Онуфрію нагадали, що його Церква має погодити надання відпускних грамот своїм клірикам в межах “канонічної території РПЦ”.

“Патріарх Кирило вирішив потихеньку ставити УПЦ МП в стойло. На засіданні Синоду РПЦ затверджено низку рішень, які стосуються цієї “майже автокефальної” української юрисдикції.

Так, УПЦ МП не має права сама затверджувати тексти служб, акафістів та окремих богослужбових текстів місцевошанованих святих. Всі тексти мають подавати рапортом безпосередньо Патріарху Кирилу та розглядати, редагувати та погоджувати з відповідною синодальною комісією РПЦ.

Крім того, митрополиту Онуфрію нагадали, що його “єдинонезалежна та суперсамокерована” Церква має погодити надання відпускних грамот своїм клірикам в межах “канонічної території РПЦ”. А якщо ці правила порушено, митрополит Онуфрій має прослідкувати за відкликанням неналежних документів. Підозрюємо, що це тільки перші дзвіночки для УПЦ МП, яка взяла надто стрімкий курс на “геть від Москви”, – зазначає видання.

Автори наголошують, що за статутом про управління УПЦ МП передбачено її повну самостійність у затвердженні текстів та канонізації. “Є навіть своя синодальна комісія з канонізації. Якщо глянути старі журнали засідань синоду УПЦ МП, там десятки таких канонізацій та затверджених богослужбових текстів”, – пише Cerkvarium.

Синод РПЦ відбувся 29 грудня в дистанційному режимі.

Comments are closed.