Є кілька Помісних Православних Церков, в яких більшість єпископату на чолі з предстоятелем практично готові до визнання автокефального статусу ПЦУ. Про це зазначив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Прямому”.

Серед них предстоятель зокрема назвав Грузинську, Єрусалимську, Румунську, Албанську, Болгарську Православні Церкви.

Однак він зауважив, що в кожній Церкві є й прихильники РПЦ, які гальмують процес.

“І вони намагаються як меншість призупинити більшість. І ми це бачимо на прикладі переходу в Україні парафій. В більшості парафій 90% парафіян приймають рішення про приєднання до Православної церкви України, але меншість дуже часто перешкоджає.

Той самий процес відбувається і в помісних Православних Церквах, де є декілька архієреїв, які проти. Ми бачимо це на прикладі Кіпрської Православної Церкви: двоє-троє – проти, а більшість – за. Але Кіпрська Православна Церква дала приклад іншим церквам, яким чином можна рухатися щодо визнання нашого автокефального статусу. Предстоятель поминає вперше в диптиху предстоятеля Православної Церкви України, а потім приймається відповідне рішення на Синоді простою більшістю. І тому я переконаний, що цим шляхом підуть і інші Православні Церкви. Це і Єрусалимська церква, Румунська, Албанська, Болгарська… Зараз важко сказати, бо Кіпрська церква загалом була готова і раніше. Ще в минулому році і в 2019 році предстоятель був готовий до прийняття рішення, але він зайняв певний нейтралітет – він споглядав на наш розвиток і на наше утвердження. І у спілкуванні з ним він це мені підтвердив: що ось ми очікували, ми дивилися, і ми побачили, що ви відбулися як Церква, і тому ми прийняли відповідне рішення”, – розповів Епіфаній.

За його словами, зараз сказати чітко, яка з цих Церков долучиться першою, складно.

“Бо рішення в них дозріває, вони практично готові, але тільки потрібно це озвучити. І в якому порядку воно буде – зараз навіть важко передбачити. І я би не хотів цього оголошувати і давати зброю нашим супротивникам, які і так наполегливо трудяться для того, щоб призупинити цей процес. Але цей процес уже теж незворотній, і в майбутньому – можливо, в цьому році календарному – ми сподобимося визнання і з боку інших Православних Церков”, – сказав предстоятель.

Comments are closed.