ПЦУ як Українська Церква працює над тим, щоб українська мова впроваджувалася не тільки в релігії, а й в усіх сферах життя українського народу. Про це сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Прямому”, коментуючи соціальну кампанію “Молімося рідною мовою”.

“Справді, у нас зараз є кампанія соціальної реклами – “Молімося рідною мовою”. Тобто я як предстоятель закликаю молитися рідною мовою. Для нас, українців, рідна мова – українська мова. Але я не заперечую того, що і румуни, які проживають,  на території України, болгари й інші національності, і навіть росіяни, мають право молитися своєю рідною мовою. Але на державному рівні, на церковному рівні основною богослужбовою мовою є українська мова”, – наголосив предстоятель.

Він зазначив, що Церкву турбують заяви про приниження української, а також наміри відкликання тих законопроєктів, які захищають мову.

“Ми як Церква будемо робити все для того, щоб утверджувати нашу рідну українську мову. Тому що мова, нація і держава – це нерозривно пов’язані між собою речі. Наприклад, в європейських країнах, де в кожній панує своя рідна мова, це не є чимось особливим, коли ця мова є панівною мовою, яка не принижує честі і гідності тих людей, які спілкуються іншими мовами і для яких є рідною мовою інша мова. Але ти повинен знати і володіти державною мовою”, – зазначив Епіфаній.

Він розповів, що перебуваючи в Греції, вивчив грецьку мову, і так мають чинити іноземці, які живуть в Україні.

“Я маю сертифікат знання цієї мови. І кожен, хто хоче, наприклад, працювати офіційно на території Греції, повинен мати сертифікат про знання цієї мови. Ти можеш спілкуватися своєю рідною мовою, але якщо ти хочеш мати певну позицію і місце в цій країні, ти неодмінно повинен мати сертифікат на знання державної мови. Так само і в Україні є державна українська мова, яка не принижує інші мови. Спілкуйтеся російською й іншими мовами – ми цього не заперечуємо. Але ми прагнемо, щоб в Українській державі на державному рівні панівною мовою була саме українська”, – зазначив він.

Comments are closed.