Міністерство закордонних справ України висловлює протест через рішення Південного окружного військового суду РФ за 12 січня про засудження громадян України Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі т. зв. Білогірської групи Хізб ут-Тахрір за обвинуваченнями в “організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади”, повідомляє Інтерфакс.

У повідомленні, розміщеному на сайті відомства у вівторок, рішення російського суду названо “ганебним”, а обвинувачення щодо трьох українських громадян – сфабрикованими.

“Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та у порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону. Досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення”, – наголошують у МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві повідомили, що Енвера Омерова засуджено до 18 років, Айдера Джаппарова – до 17 років, Різу Омерова – до 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму.

“Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму”, – зазначила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

У МЗС України вимагають від РФ скасувати рішення суду й негайно звільнити всіх трьох засуджених, а також усіх незаконно утримуваних громадян України.

У зовнішньополітичному відомстві також закликали міжнародне співтовариство засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск на РФ із метою звільнення незаконно затриманих українців і кримських татар.

 

Comments are closed.