Українські єпископи РПЦ в Україні (УПЦ МП) моляться за Росію, Путіна та російських військових, які вбивають українців на Донбасі.

Це відбувається під час їхніх поїздок на Архієрейські собори і засідання Синодів до Москви, де вони беруть участь у літургії.

На це вказав релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі DetectorUA.

Він пояснив, що у православній традиції під час літургії прийнято молитися за державу, владу та армію. Робиться це на початку – на великій єктенії та наприкінці служби – під час многоліття.

На початку літургії у храмах Московського Патріархату моляться так: «О богомхранімєй странє нашей, властєх і воінстве ея».

Запитання, яку країну єпископи РПЦ в Україні вважають своєю, залишається відкритим. Але під час служб у Москві служителі очевидно моляться за Росію.

Служба у Храмі Христа Спасителя Москви 1 лютого 2020 року, в 11-ту річницю інтронізації Патріарха Кирила, у якій взяли участь єрархи УПЦ МП на чолі з митрополитом Онуфрієм. Фото: УПЦ МП

«Патріарший архідиякон виголошує молитву «о стране нашей» і він чітко має на увазі Росію, і Патріарх Кирило, як очільник літургії, теж має на увазі Росію, а отже і українські єпископи, як співслужителі Патріарха, моляться теж за Росію, за Путіна, як за владу, і російську армію, як «воїнство», – зауважив Горєвой.

Експерт уточнив, що останні сумніви розвіює спеціальне уточнення, за яку країну молилися, яке виголошується наприкінці кожної літургії.

Фото: УПЦ МП

«Вже після відпусту останнім піснеспівом співають многоліття і там, зокрема, є така фраза «богохранимую страну нашу Российскую», – додав релігієзнавець.

Comments are closed.