В УПЦ МП (РПЦ в Україні) за часів митрополита Володимира так звану «широку автономію» постійно розширювали. А тепер бачимо, що цю автономію з кожним роком звужують. Таку думку в інтерв’ю РІСУ висловив керуючий Вінницько-Барською єпархією ПЦУ митрополит Симеон.

«УПЦ МП має певні повноваження і певну самостійність. Але не треба говорити, як деякі зараз кажуть, що УПЦ МП має “більше автокефалії, ніж ПЦУ”. Не знаю для кого вони це говорять. Якщо ми відкриваємо Статут, то і в статуті ПЦУ, і в статуті МП чітко прописано статуси обох Церков», — говорить Симеон.

Водночас митрополит наголосив, що не треба навіть брати Статути. «Я завжди кажу — найбільшим доказом є те, що Митрополит Онуфрій є постійним членом Священного Синоду РПЦ, який сидить біля Патріарха Кирила. І як казати, що то є самостійна Церква? І він там приймає рішення для всієї повноти РПЦ. В тому числі і для РПЦ в Україні», — додав він.

Симеон також нагадав, що очільник РПЦ патріарх Кирило ще давно говорив, що УПЦ МП має забагато самостійності і забагато прав, тому треба ці права зменшувати. Він, зокрема, вимагав, щоб у Москву надсилали річні звіти. «За часів митрополита Володимира ми питали в Київській митрополії, чи надсилати звіти в Москву, владика Володимир казав, що ні», — зазначає Симеон.

«А згодом владика Антоній (Паканич) просив аби ми відсилали паперову і електронну версію річного звіту єпархії, то ми вже знали, що паперова версія звіту лишається в Києві, а електронна відсилається в Москву. Тому нехай в УПЦ МП не кажуть, що вони самостійні. Якби були самостійні, то українські архиєреї не їздили б у Москву на Синоди чи Архиєрейські собори», — наголосив митрополит ПЦУ.

Comments are closed.