Українське питання показало «who is who» у світовому Православ’ї — одразу видно, хто віданний Москві відданий. Таку думку в інтерв’ю РІСУ висловив керуючий Вінницько-Барською єпархією ПЦУ митрополит Симеон.

«У багатьох Помісних Церквах є архиєреї, котрі підтримують ПЦУ, але наразі немає загальної згоди щодо визнання. Хоча є і ті, що не підтримують… Багато єрархів інших Церков кажуть, що підтримують, люблять, поважають Митрополита Онуфрія. Ну а ми його що, не підтримували, не любили і не поважали? Але ось таке його рішення і стіна нерозуміння щодо автокефалії змусили нас від нього піти. Але в світовому Православ’ї його знають і поважають», — говорить Симеон.

За його словами, тут спрацьовує той фактор, який в нас, в Україні, спрацював на початках, коли ішло обговорення автокефалії і голосування по парафіях.

«Як священники ставили питання перед громадою? “Хто за Блаженнішого Митрополита Онуфрія?”. Треба було питати: “Хто за автокефальну Українську Церкву, а хто за Московський Патріархат?” […] Це була маніпуляція. І ця тенденція, це гасло про “підтримку Митрополита Онуфрія” перейшли і в автокефальні Церкви. А так питання стояти не може», — наголосив митрополит.

Comments are closed.