Не купання в ополонці робить людину оновленою в її силах, а покаяння. Людину оновлює та благодать прощення, яка приходить від Христа силою і діянням Святого Духа. Про це сказав  глава УГКЦ Святослав під час проповіді в Неділю перед Богоявленням.

«Хрещення Івана – це людська сторона підготування до йорданського Богоявління. Хрещення Івана – це те, що людина сама може зробити для того, щоб усвідомити свій гріх і його визнати. Але сама звільнитися від гріха людина не може. Іванове хрещення – це також підготування до Божої дії. Лише той, хто відгукнеться на голос вопіющого в пустині, хто прийде в пустиню, той прийме Святого Духа – те хрещення, яке зробить мене і вас новою людиною», – переконаний архиєрей.

Проповідник пригадав, як святий Іван Золотоустий під час однієї зі своїх проповідей на Богоявління порівняв хрещення з переплавкою. Він навів приклад із забрудненою чашею, яка може очиститися і стати новою лише тоді, коли її переплавити.

Ми всі повинні усвідомити, переконаний Глава Церкви, що для того, аби покаятися, аби бути хрещеними Святим Духом, аби оновлюватися і зростати у хрещенні, яке ми отримали один раз на все життя, потрібно повсякчас усвідомлювати свою гріховність, слухатися голосу вопіющого в пустині, ставати перед Божим обличчям і проходити, можливо, власну пустелю. З іншого боку, треба пережити зустріч із Христом, який оновлює, який надає нового сенсу, нового світла. Зустріч із Христом дає нам початок чогось нового. Нам завжди дуже потрібний новий шанс. Ми часто просимо в Бога ще один шанс, аби Його силою змогти зробити все, що обіцяли.

«Нехай голос Святого Письма, який ми щойно чули, і роздуми над ним допоможуть нам підготуватися до того свята і правильно його пережити! Не купання в ополонці робить людину оновленою в її силах, а покаяння. Людину оновлює та благодать прощення і оновлення, яка приходить від Христа силою і діянням Святого Духа», – пригадав на завершення глава УГКЦ.

Comments are closed.