Під час свого останнього візиту очільник Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон дуже відкрито натякав, що у Грузії можуть бути проблеми через визнання ПЦУ. Про це розповів грузинський богослов Мамука Путкарадзе в інтерв’ю Духовному Фронту України.

Однак, за його словами, представник РПЦ отримав достойну відповідь і від Грузинського  Патріарха і від низки священнослужителів.

“Ми не вважаємо їх шантаж актуальним. Що у випадку визнання Грузинською Церквою Православної Церкви України в РПЦ можуть зробити? Визнати автокефалію Абхазії? Приєднати її до себе? Ну так це ж буде рівносильно самогубству Московської Патріархії. І вони прекрасно це розуміють. Просто залякують і намагаються шантажувати католікоса-патріарха. Вони (РПЦ –   ред.) намагаються всіма правдами і неправдами  шантажувати або залякувати”, – зазначив богослов.

На запитання, коли Грузинська Церква може визнати українську автокефалію, богослов відповів, що є багато прихильників ПЦУ, однак рішення ухвалюється консенсусом.

“Ті, хто противиться цьому, вони мотивують це тим, що в Україні поки немає єдності. І це, нібито, їх бентежить. Насправді це відмовки. Але, на жаль, той факт, що у Грузинській Церкві рішення ухвалюються не більшістю голосів, а консенсусом – це і затримує цей крок. Тобто, щоб рішення ухвалили, мають бути всі “за”. В іншому випадку рішення не приймуть”, – зазначив Мамука Путкарадзе.

За його словами, маніпуляції і залякування РПЦ – це просто слова.

“Давайте будемо молитись за те, щоб Грузинська Церква таки визнала ПЦУ. Цьому є дуже багато прихильників сьогодні в Грузинській Церкві”, – наголосив він.

Comments are closed.