У РПЦ заявлють, що недавні висловлювання державного секретаря США Майка Помпео про підтримку ПЦУ свідчать про його участь “у провокуванні розколу в православному світі”. Таку думку висловив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон, йдеться на сайті РПЦ.

“Американські політики безсоромно говорять про те, що керують не тільки політичними елітами, політичними лідерами інших держав, а й абсолютно відкрито втручаються в міжцерковну політику”, – підкреслив митрополит Іларіон.

Іларіон обурений, що Помпео вважає за можливе втручатися в церковні справи при тому, що сам “не тільки не має стосунку до Православної Церкви, а й взагалі не є православним християнином”. А слова держсекретаря США з приводу “звільнення від російського впливу українського митрополита” означають, що він підтримав розкол.

Представник РПЦ заявляє, що “цей розкол був інспірований американською владою, яка вже давно живе надією на подальше ослаблення Росії”.

Як повідомляла РП, держсекретар США Майк Помпео опублікував серію дописів у Twitter, присвячених результатам  роботи на посаді за час президентства Дональда Трампа. Один із дописів він присвятив протидії РФ у контексті становлення Православної Церкви України.

“Діяв щодо Росії на багатьох фронтах, включно зі свободою віросповідання. Я піклувався про те, щоб США підтримали міжнародне визнання Православної Церкви України та допомогли митрополиту (Епіфанію. – Ред.) уникнути російського впливу”, – написав він.

Comments are closed.