Скупщина (парламент) Чорногорії повторно проголосував за просербські зміни до закону про віросповідання та правовий статус релігійних громад.

Як повідомляє “Європейська правда” із посиланням на CDM, законопроект було прийнято мінімальною більшістю – 41 голосом при відсутності депутатів з опозиції.

Тому голосування відбулося без попереднього обговорення.

Законопроект скасовує попередню редакцію Закону про свободу віросповідання, прийняту позаминулого року попереднім складом чорногорського парламенту. Згідно з цими нормами, Сербська Православна Церква могла бути позбавлена права власності на храми та монастирі, які на момент входження Чорногорії до складу Сербії у 1918 році перебували у державній власності і на які у СПЦ немає документів, що підтверджують право власності.

Ця ініціатива викликала протест вірних СПЦ, активну участь в яких брали як церковні ієрархи, так і члени нинішнього уряду.

Після парламентських виборів та формування нового уряду, коаліція 29 грудня вперше спробувала скасувати цю норму. Втім тоді цей закон було заветовано президентом Міло Джукановичем  через сумніви в наявності кворуму під час проведення парламентської сесії 28-29 грудня – один із депутатів голосував віддалено.

Тоді голосування супроводжувалося масовими протестами опозиції, які вимагали збереження цих норм.

Повторне голосування також супроводжувався мітингом, проте набагато меншим – протестувати проти змін у закон про віросповідання прийшли представники патріотичних організацій з прапорами Чорногорії, ЄС та НАТО.

Як повідомляла РП, президент Чорногорії Мило Джуканович відхилив суперечливі зміни до закону про свободу віросповідання і переконань і правове становище релігійних громад, ухвалені у відповідь на критику Сербської православної церкви і просербських сил.

Comments are closed.