Американський єпископат закликав президента США Джо Байдена зробити ядерне роззброєння пріоритетом його президентства та ініціювати продовження терміну дії угоди про скорочення кількості ядерних боєголовок. Про це повідомляє Credo.

Фото: DR

Голова Комітету «Справедливість і мир» при Конференції єпископів США архієпископ Девід Джон Маллой скерував офіційне прохання продовжити двосторонню угоду між Москвою і Вашингтоном та вжити подальших заходів із поступового роззброєння країн, які володіють зброєю масового знищення такого виду, повідомляє Vatican News.

8 квітня 2010 р. США і Росія підписали угоду «New START», у якій зобов’язалися скоротити свій ядерний потенціал та утримувати його на рівні, значно нижчому, ніж в часи «холодної війни». Ішлося про скорочення кількості ядерних боєголовок приблизно на 30%. Минуло 10 років, і 5 лютого 2021 р. угода звершує свою дію. Жодна з держав-партнерів ще не виказала готовності її продовжити.

Представник єпископату вважає це пріоритетним питанням — мінімізувати ризик застосування ядерної зброї. На думку архієпископа Маллоя, угоду треба розуміти як крок до повного ядерного роззброєння всіх країн. Католицька ієрархія чекає на такі дії від нового президента США Джо Байдена.

Від початку свого понтифікату в 2013 році Папа Франциск наполегливо рекомендує всім країнам, що мають ядерну зброю, скоротити цей вид арсеналу. Його заклик пролунав особливо символічно 2019 року під час Апостольської подорожі до Японії. Папа переконує, що вчення Церкви про ядерне роззброєння — реальне. Не може бути, щоб одна країна роззброїлася, а друга — ні, особливо коли між ними є політична напруженість. Церква надає перевагу колегіальному та колективному підходам, закликаючи всі країни, які мають ядерну зброю (США, Росію, Велику Британію, Францію, Китай, Індію, Пакистан, Північну Корею, Ізраїль) спільно взяти на себе зобов’язання скоротити свої арсенали.

Comments are closed.