Папа Франциск визнав героїчність чеснот Жерома Лежена — французького лікаря, який виявив причину синдрому Дауна, повідомляє Credo.

Це означає, що його можуть проголосити блаженним, а можливо, й святим Католицької Церкви.

Ватикан представив список декретів про героїчність чеснот, які затвердив Папа Франциск. Серед цих людей є і доктор Жером Лежен, який виявив причину синдрому Дауна, тобто трисомію 21-ї хромосоми.

Жером Лежен народився 1926 р. у Франції в католицькій сім’ї. На початку свого професійного шляху був педіатром, пізніше проводив дослідження в галузі генетики. За відкриття етіології синдрому Дауна був удостоєний премії Кеннеді. Також отримав безліч інших нагород, став почесним доктором наук або почесним членом багатьох  академій, університетів і навчальних товариств. 1994 року був призначений довічним президентом Папської академії життя. Лежен був противником абортів. Він тримався позиції, що людське життя розпочинається від моменту зачаття. Кардинал Жан-Марі Люстіже називав його «одним із найревніших захисників життя».

Професор Лежен працював в одній із найбільших дитячих лікарень у світі — паризькому Hôpital Necker-Enfants malades. Велика довіра і дружба єднали його зі святим Іваном Павлом ІІ, який уперше прийняв його на аудієнції 13 травня 1981 р., незадовго до замаху на площі св.Петра, а 1977 р., перебуваючи в Парижі з нагоди Всесвітнього дня молоді, папа відвідав його могилу.

Дізнавшись про смерть лікаря, Папа Іван Павло ІІ сказав, що професор Лежен був видатним християнином ХХ століття, який став апостолом захисту людського життя. 1952 р. Лежен одружився з данкою Бріт Брінгстед (померла 6 травня 2020 р. у віці 92 р.), із якою мав п’ятеро дітей та 27 онуків. Помер від раку 3 квітня 1994 року у віці 67 років.

Беатифікаційний процес розпочався 2007 р., 11 квітня 2012 р. закінчився його дієцезіальний етап, а потім справу було передано до Риму. Для беатифікації першого президента Папської академії «Pro vita» потрібне ще підтвердження чуда за його заступництвом.

Comments are closed.