До восьми років та одинадцяти місяців ув’язнення засуджені колишній президент Інституту релігійних справ (фінансової інституції Ватикану, яку називають “Ватиканським банком”) Анджело Калоя та юрист інституції Ґабріеле Ліуццо за відмивання, розтрату та привласнення коштів. Про це повідомляє Vatican News.

21 січня 2021 р. у Ватиканському трибуналі відбулося зачитування вироку в справі проти колишнього президента Інституту релігійних справ Анджело Колої та юриста IOR Ґабріеле Ліуццо, що стосується продажу 29 об’єктів нерухомості з власності IOR та підконтрольного товариства «SGIR s.r.l.».

Як зазначається у повідомленні Ватиканського пресцентру, згідно з обвинуваченням, що в основному ґрунтувалося на розслідуваннях, проведених 2014 року, Колоя та Ліуццо, у змові з тодішніми генеральним директором, нині покійним Леліо Скалетті, між 2002 та 2007 роками продавали зазначену нерухомість за дуже заниженою ціною, привласнивши при цьому різницю в сумі, що оцінюється в 59 мільйонів євро, частково відмитих у Швейцарії за допомогою сина юриста Ламберто Ліуццо. Слідство, що тривало приблизно два роки, встановило основні аспекти подій.

Суд визнав доведеним, що у деяких випадках обвинувачені присвоїли частину коштів на суму, що становить приблизно 19 мільйонів євро. Таким чином, він визнав Калою та Ліуццо винними у випадках привласнення коштів та їх відмивання та присудив кожному 8 років та 11 місяців ув’язнення і штраф у сумі 12,5 тисяч євро. Суд виправдав обвинувачених за тими статтями обвинувачення, в яких не було доведене привласнення ними коштів від продажу зазначених об’єктів нерухомості, хоча ціна у багатьох випадках виразно нижча від ринкової на той час. Крім того, Ламберто Ліуццо засуджений до 5 років і двох місяців тюремного ув’язнення та 8 тисяч євро штрафу за злочин відмивання коштів.

Крім того, обвинуваченим заборонено обіймати посади в адміністративних органах та конфісковано кошти в сумі 38 мільйонів євро. Водночас вони повинні відшкодувати постраждалим інституціям понад 20 мільйонів євро. В рамках розпочатого того ж дня апеляційного процесу, трибунал прийняв рішення про запобіжний захід щодо Ліуццо Ґабріеле про конфіскацію 14 мільйонів євро на рахунках в IOR та 11 мільйонів на рахунках у швейцарських банках.

Як зазначається в комюніке, йдеться про перший випадок застосування законодавства, введеного в дію 2018 року, в рамках пристосування ватиканського законодавства до міжнародних стандартів протидії відмиванню коштів, корупції та інших важких злочинів.

Comments are closed.