Старовинні фрески планують відновити у Горянській ротонді в Ужгороді. Про це розповів священник Богдан Савула, повідомляє Закарпаття. онлайн.

Унікальність цієї пам’ятки національного значення, каже дослідник Володимир Мойжес, у тому, що вона шестиконхова, тобто має шість заглиблень. Під час реконструкції археологи визначили вік ротонди.

“Ротонду побудували в кінці XIII століття. В області вона одна з найстаріших”, – розповів Володимир Мойжес, який досліджує храм 7 років. За його словами, Горянською вона зветься через те, що знаходиться в мікрорайоні Горяни в Ужгороді. Тут щодня проводять богослужіння.

“Наприкінці XIII століття у нас зводилася ротонда, Ужгородщина тоді належала роду Оббо, які володіли цими землями, — розповів історик. — Скоріше з цим родом можна пов’язати зведення цієї ротонди. Наступні архітектурні зміни, розширення цієї церкви, коли вона стає вже парафіяльною, пов’язується з родом Другетів, які після Оббо володіють Ужгородщиною. Тоді ж будується неф (місце для прихожан) і розширюється ця церква. Це в нас середина XV століття”.

Церква є греко-католицькою з 1991 року. За словами Володимира Мойжеса, торік завершили реставраційні роботи, які тривали з 2016-го. Храм відновили зовні: замінили покрівлю та перекрили купол, обробили стіни, розкрили боковий вхід та ще один — до ротонди. Під час розкопок виявили стіни, які оточували церкву. Проводили й інші роботи.

“Ми забрали ґрунт. Десь приблизно на такому рівні тут знаходився ґрунт і вся волога, яка йшла в стіну. Ми вийшли на рівень фундаменту церкви. Потім ми там бачимо рештки ранньої сакристії (місце для священника). У 1921 році, коли відбувалися реставраційні роботи, для того, щоб стіни ротонди більш розкрити, сакристію відсунули на 2 метри. А навпроти, бачимо, є стіна – це кладка, яка є зверху, зведена в 2017 році. Зроблена не так просто, вона зведена на рештках тих стін, які оточували церкву”, — розповів Володимир Мойжес.

У храмі є фрески ХV століття, каже священник Богдан Савула. Він служить тут четвертий рік. Розповідає: їх планують реставрувати, тому що вони фактично мають певний сюжет. Відновлять фрески і всередині ротонди, які датуються ХIV століттям.

“Перший ряд – це вся хресна дорога Ісуса Христа, — розповів Богдан Савула. — Другий ряд починається зі свята Благовіщення, а потім є Дари волхвів, Втеча в Єгипет і Тайна вечеря. У самих конхах маємо Христа Пантократора з 4-ма євангелістами, є Богородиця. У куполі збереглися лише силуети 12-ти апостолів, ми маємо приблизно 5 збережених: можемо говорити, що це 12 апостолів”.

Як розповів священник, найближчим часом на території Горянської ротонди планують зробити туристично-паломницький центр.

 

Comments are closed.