Перед розбудовою дороги на півночі Ізраїлю, в Таїбі, в долині Езреель, археологи з ізраїльського Управління з питань старожитностей (ІАА) знайшли 1500-річний напис «Христос, народжений Марією». Напис грецькою мовою становить частину консольної балки при дверях храму пізньовізантійських часів.

Про це повідомляє Stacja7.

Камінь, датований кінцем V ст., був вбудований у стіну величної будівлі візантійського періоду або раннього ісламу. Під час розкопок у будинку під керівництвом Цачі Ланґа та Коджана Хаку археологи ІАА знайшли два приміщення з геометричними підлоговими мозаїками.

За словами експертки з написів Лії Ді-Саґані з Єврейського університету в Єрусалимі, напис — це присвята, вирізьблена під час заливання фундаменту храму. Повний текст напису звучить так: «Христос, народжений Марією. Ця робота найбогобоязнішого і найпобожнішого (Теодосія) та жалюгідного Т(оми) була збудована від фундаменту. Хто увійде, нехай за них помолиться».


Формулювання при вході «Христос, народжений Марією», мав захищати людину, яка читала ці слова, від недоброго погляду, що, за словами Ді-Саґані, було поширеним звичаєм у ті часи. Привітання й благословення людини, яка входила у приміщення, вказує також на те, що це був храм, оскільки такі привітання не використовувалися в монастирях.

Згаданий у тексті єпископ Теодосій, був одним із перших християнських єпископів і виконував функції регіонального єпископа Бет-Шеану, де було розташоване село. Це перший доказ існування візантійського храму в Таїбі. Раніше там знайшли залишки храму хрестоносців та монастиря.

Сама Таїба була християнським селом візантійського періоду (V-VIIст.) , а згодом стала місцем укріплення хрестоносців. Навколо неї виросло сучасне арабське поселення, але деякі залишки все ще видно.

За матеріалами: CREDO

Comments are closed.