У Російській Православній Церкві запевняють в надійності російських вакцин від коронавірусу, аргументуючи тим, що це “продукт військової медицини”. Про це заявив у інтерв’ю “Журналу Московської Патріархії” єпископ Калачинський и Муромцевський Петро, в минулому вчений-вірусолог, йдеться на сайті РПЦ.

Російський ієрарх позитивно характеризує три вакцини, розроблені росіянами, зокрема “Супутник V”.

“Незважаючи на безпрецедентно стислі терміни і виключно високу важливість завдання, всі вони зроблені за традиційними технологіями, досить давно відомим як в науковому світі, так і в практичній медицині. Векторна вакцина «Супутник V» Науково-дослідного центру імені Н.Ф. Гамалії, розроблена спільно з військовими, – продукт, по суті, генно-інженерний”, – зазначає єпископ.

Він запевняє, що у якості російських вакцин не варто сумніватися, водночас він ставить під сумнів ефективність західних розробок.

“Із часів Пирогова військова медицина в Росії – на найвищому рівні. За всю Велику Вітчизняну війну в діючій армії не було жодного випадку масової епідемії, а це про щось говорить. У нас сформовані прекрасні наукові школи, розвиваючі традиції і практичний досвід вивчення і розшифровки небезпечних інфекцій, з якими Збройні сили стикалися в різні періоди в різних куточках земної кулі (починаючи з успішної протидії спалаху кліщового енцефаліту у військах під час боїв за озеро Хасан)… Зарубіжні вірусологи були дуже близькі до створення векторної вакцини, тільки в якості вектора вони взяли аденовірус не людини, а мавпи. Не вдаючись в деталі, це у великій мірі справа випадку: могла спрацювати їх методика, але успіх був на боці російської”, – зазначає він.

Проте на запитання, чи збирається щеплюватися, єпископ РПЦ відповідає, що ні, бо наче має антитіла. Водночас не забуває нагадати про те що пандемія – “це кара Божа за гріхи”.

“Правильно сказав Патріарх Кирило: коронавірус – останнє попередження людству”, – наголосив єпископ.

Comments are closed.