Митрополит Вінницький і Барський Симеон, єдиний єпархіальний архієрей, який перейшов з УПЦ МП до автокефальної ПЦУ, заявив, що УПЦ МП не платила Москві «податок».

Про це владика Симеон розповів ведучому програми «Інтерв’юер» на DetectorUA Сакену Аймурзаєву, коментуючи поширену думку, що Москва «тримає» Україну через фінанси.

Водночас архієрей уточнив, що існувала інша форма матеріальної підтримки.

«Все, що стосувалося предметів церковного вжитку, купувалося в Москві, особливо дорогі речі – хрести, панагії, митри, облачення. Все тоді звідти було», – розповів Симеон, підтвердивши, що російська фабрика “Софріно” фактично мала монополію.

Крім того, на закупи до підмосковного селища їздили не тільки православні, а й католики і греко-католики, а також, «як раніше казали, розкольники з Київського Патріархату чи Автокефальної Церкви, наші гілки православ’я в Україні».

Це «паломництво» зійшло нанівець після російської агресії та закриття кордонів, відтак виробництво товарів церковного вжитку почало активніше розвиватися в Україні.

«Це і є та матеріальна, як ми кажемо, грошова сторона – тільки товар брати там. А безпосереднього фінансових відрахувань не було», – наголосив митрополит Симеон, додавши, що для Москви важливішим було чинити на Україну духовний вплив і тримати під контролем релігійну сферу, аніж отримувати фінансові надходження.

Comments are closed.