До храмів РПЦ в Україні (УПЦ МП) здебільшого ходять віряни з категорії «просто православні».

Таке припущення висловив у програмі «Детектор. Релігії» релігієзнавець Дмитро Горєвой, коментуючи дані соціологічних опитувань, згідно з якими у РПЦвУ більше храмів, а в ПЦУ – вірян.

«Формально вони не асоціюють себе з жодною з Церков. Проте більшість таких «просто православних» мешкають саме в південних та східних регіонах. Там, де більшість храмів Московського Патріархату», – зауважив Горєвой.

За його словами, опис групи «просто православні» є портретом типової світської пострадянської людини: вони не виявляють великої воцерковленності, мають низку релігійну практику, тобто рідко ходять до церкви, і в дитинстві їх не виховували у релігійному дусі.

«Тобто це такі собі православні за культурою, які ходять до церкви тільки на Різдво та Великдень посвятити кошик, бо так прийнято. Це не активні парафіяни. Але саме вони є найбільшою групою серед православних. І саме вони є тим фактором, який вносить суперечку між статистикою релігійних організацій та соціологічними опитуваннями. Вони ходять до храмів Московського Патріархату, але не асоціюють себе з ним», – пояснив експерт.

Він додав, що ці люди підтримують автокефалію, але через загальну нецікавість та аполітичність не вдаються у тонкощі, тому просто губляться і не розуміють, що йдуть до Російської Церкви, коли заходять у будівлю з табличкою «Українська Православна Церква».

«До тих пір, поки закон про перейменування не запрацює, в нас буде ось це непорозуміння між статистикою та соціологією. Поки Московський Патріархат не почне офіційно іменуватися Московським Патріархатом – українці перебуватимуть в омані, не розуміючи до якої саме Церкви вони ходять», – наголосив Горєвой.

Comments are closed.