Вселенський Патріарх привітав спікерів та учасників IV саміту в Халкі, присвяченому проблемам пандемії та зміни клімату. Про це повідомляє Оrthodox Тimes.

Патріарх Варфоломій наголосив, що зусилля Вселенського Патріархату спрямовані на “сприяння  діалогу та співпраці між усіма конфесіями та всіма дисциплінами, намагаючись сприяти поінформованості щодо екологічної кризи”.

Він наголосив, що однією з головних проблем є відсутність готовності жертвувати заради інших і заради землі.

“Ця безпрецедентна криза виявила силу та цінність любові та солідарності, які виходять за межі людських норм і несуть печать Божої благодаті. Пандемія нагадала нам, що світ більший за наші індивідуальні занепокоєння та амбіції, більший за наші церковні та релігійні громади та більший за наші політичні повноваження та національні інтереси”, – сказав Вселенський Патріарх.

Він наголосив, що в останніх дослідженнях стало очевидним, що постійне та надмірне вторгнення людства в природу, руйнування природних екосистем, вирубка лісів, урбанізація, хімічні забруднення спричинили швидке поширення заразних хвороб та вірусів від тварини до тварини, а також до людини.

“Не випадково зростання захворювань, що переносяться дикою природою, відбулося разом із посиленням посягань людини на природний світ та швидкою зміною клімату. Пандемія не є актом “помсти” Бога, але це відчайдушний заклик до набагато більш шанобливого підходу з боку всіх нас”, – зазначив Варфоломій.

Вселенський Патріарх  наголосив, що молиться, аби Бог дав спокій тим, хто втратив життя, зміцнював хворих у їхніх стражданнях, втішав сім’ї та родичів, підтримував медичних працівників.

“Цей час скоро мине, пандемія поступово вщухне. Бог зцілить усі рани. Весна вже в повітрі”, – наголосив Патріарх і благословив усіх учасників зібрання.

Comments are closed.